U Banjaluci trenutno aktivno 98 gradilišta

Na teritoriji grada trenutno je aktivno 98 gradilišta na kojima grade stambene i poslovne objekte veće od 400 metara kvadratnih, a prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti su gotovo isti u odnosu na prošlu godinu i iznose oko 14 miliona KM, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će se ovaj trend najvjerovatnije nastaviti do kraja godine, a vjerovatno će budžetski prihodi od građevinskih naknada i jednokratnih renti i naredne godine biti slični.

“U odnosu na 2017. godinu imamo veliki pad jer je tada izdata i građevinska dozvola za izgradnju tržnog centra ‘Delta planet'”, rekao je Stanarević.

Dodao je da je evidentna stagnacija prihoda, a najvjerovatniji razlog je što se čeka na izradu regulacionih planova i konkursnih rješenja.

“Mi smo predvidjeli da ćemo imati punjenje budžeta kao i prošle godine. Krajem decembra ipak očekujemo porast prihoda, s obzirom na to da mnogi građani ne žele da prenesu sredstva za građevinsku dozvolu na sljedeću godinu, jer onda moraju platiti porez na dobit”, objasnio je Stanarević.

Istakao je da grad od 1. januara iduće godine ulazi u proces izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem, te smatra da će to stvarno zaživjeti sredinom iduće godine, a za dvije godine će u potpunosti biti ukinuta papirna građevinska dozvola.

“Smatramo da elektronska građevinska dozvola neće dovesti do rasta prihoda, već će samo ubrzati procedure i dobićemo elektronske arhive, što će svima olakšati poslovanje”, kazao je Stanarević.

Dodao je da su u posljednje tri godine imali prihod od oko 50 miliona KM za uređenje rente, što je, prema njegovim riječima, dobar rezultat.

“Na narednoj sjednici Skupštine grada, 11. decembra, imaćemo odluku da proizvodni pogoni i fabrike ne plaćaju rentu. To radimo u cilju privlačenja investitora, jer smo primijetili da zbog takvih olakšica koje imaju u Prnjavoru, Derventi i Kotor Varošu neke kompanije izbjegavaju Banjaluku, gdje je najveći broj radne snage”, zaključio je Stanarević.

(Nezavisne)

REKORDAN RAST POTROŠNJE Banjaluka zbraja rezultate novogodišnjih praznika

Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.  Najveći dio novca su obezbijedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama,

Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.  – To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022. Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo

BANJALUČANIMA PRVA DVA MJESTA: Najveća mjesečna plata prošle godine iznosila 14.582 KM

Jedan Banjalučanin, zaposlen u djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, u septembru prošle godine zaradio je 14.582 marke. Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećoj pojedinačnoj isplati mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u ovom mjesecu. Nije teško izračunati da je ovaj Banjalučanin za samo mjesec dana zaradio 38 prosječnih penzija, te skoro 16 prosječnih plata

Servisne informacije za 21. januar

Servisne informacije za utorak, 21. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje zabilježeno je osam krivičnih djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,