Vijesti 12.11.2016.

U banjalučkim osnovnim školama pokazne vježbe za slučaj zemljotresa

ČITANJE: 2 minute

Zbog nedavnog podrhtavanja tla na području grada u osnovnim školama počele su edukacije i pokazne vježbe, kako bi učenicima ukazali na potencijalnu opasnost ako dođe do zemljotresa jačih razmjera.

Tako je veliki broj škola obukom pripremio mališane kako da se ponašaju u slučaju ove nepogode.

Branislava Pejašinović, direktorica OŠ “Branko Ćopić”, istakla je da su nedavno imali pokaznu vježbu kako da se djeca ponašaju za vrijeme potresa.

“Vježbali smo postupak šta uraditi ako se desi potres a učenici se zadese u učionici. Simulirali smo zemljotres, učili smo ih da ostanu smireni, da se udalje od prozora, odmaknu od svih stvari koje bi mogle pasti na njih”,pojasnila je Pejašinovićeva.

Dodala je da su vrlo zadovoljni vježbama jer su učenici pokazali izuzetnu disciplinu i ozbiljnost, što je najvažnije za ovakav tip prirodne nesreće.

“Škole djeci pružaju posebnu zaštitu, osjećaj normaliteta i stoga je potrebno razviti posebne vještine i znanja kod djece, s naglaskom na reagovanje u vanrednim situacijama”, smatra i Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola i direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”.

“U svim školama postoji Pravilnik spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, gdje su učitelji dužni da govore učenicima kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, a ovaj nedavni je doprinio obnovi znanja”, kaže on.

Da je nedavni potres bio razlog ponovne edukacije učenika o ovoj pojavi smatraju i u OŠ “Branko Radičević”.

U toj školi razredne starješine razgovarale su s učenicima kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, upozorili su ih da ne paniče i ne napuštaju školu.

U OŠ “Aleksa Šantić” rekli su da učenike upozoravaju da se u tom slučaju odmaknu od prozora, te da otvore vrata.

“Rekli smo im, takođe, da na prvi udar ne napuštaju prostorije i da se ne stvara panika. Obezbijedili smo i izlaze, pri tom smo uklonili cvijeće koje je bilo uz stepenište i osposobili vrata da se oba krila mogu otvoriti”, rekla je Svjetlana Radusin, direktorica te škole.

Dodala je da u planu imaju da uskoro urade i pokaznu vježbu evakuacije.

U OŠ “Dositej Obradović” kažu da je obuka u slučaju zemljotresa u opisu redovnih zadataka, te da je onaj koji se desio na neki način bio proba, koju su bez ikakve panike i opasnih situacija izveli uspješno.

Dok je veliki broj škola preventivno sproveo obuke, u OŠ “Borisav Stanković” kažu da će iduće sedmice napraviti pokaznu vježbu za učenike.

“Pokazaćemo im kako da se ponašaju u toku potresa, ali i poslije, te kako da napuste prostorije bezbjedno”, pojasnio je Rade Krecelj, direktor ove škole.

(Nezavisne novine)