U Banjalučkoj filharmoniji žele status javne ustanove i budžetske institucije

Kako svaki veći grad u regionu ima svoju Filharmoniju ili orkestar koji u velikoj mjeri predstavlja kulturni identitet ovih gradova i njihovih država, mi smo se vodili potrebom naše kulturne scene da pored kulturno-umjetničkih društava, etno grupa, horova i kulturnih udruženja, Republika Srpska dobije svoju Filharmoniju.

Riječi su direktora Banjalučke filharmonije Ivana Otaševića, koji kaže da se svakim narednim koncertom nastoje približiti tom cilju.

– Ono što predstavlja posljednji izazov za muzičku scenu, ali i za Vladu RS i Banjaluku je institucionalizacija Banjalučke filharmonije kao javne ustanove ili organizacione jedinice pri nekoj postojećoj kulturnoj instituciji – objašnjava Otašević.

Ovaj korak im je veoma bitan kako bi mladi muzički umjetnici nakon školovanja našli svoje radno mjesto i priliku da ostanu u svom gradu i državi, umjesto da, kao što je do sada bio čest slučaj, nalaze svoje zaposlenje u orkestrima regiona.

– Ovo predstavlja i zatvaranje kruga školovanja mladih umjetnika iz RS, koji se školuju u našim odličnim muzičkim školama i studiraju na našoj izvrsnoj Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja zaista predstavlja svjetionik kulture u regionu i sa čijim radom i aktivnostima treba da se ponosi kulturna scena cijele RS – rekao je on.

Prema dosadašnjim iskustvima, mladim umjetnicima nakon završenih studija ne preostaje ništa drugo nego da potraže svoje radno mjesto u drugim državama.

– Nadam se da će uz pozitivne i svježe vijesti koje se čuju iz Ministarstva prosvete i kulture i Vlade RS, Banjalučka filharmonija početi svoj život kao budžetska institucija i prva institucija iz segmenta muzičke umjetnosti – dodao je.

Profesorica violine u Muzčkoj školi “Vlado Milošević”, Renata Medinac Kaurin, istog je mišljenja.

– Mogu reći da svake godine imamo sve veći broj učenika zainteresovanih za osnovno, a i srednje muzičko obrazovanje. Među njima veliki je broj talentovanih učenika koji ostvaruju zapažene rezultate. Samim tim jako je bitno da isti ti učenici vide svoju budućnost u ovom gradu, da imaju mogućnost da pokažu svoj trud, rad i talenat tokom svih godina. Nakon školovanja, treba da imaju mjesto gdje će se zaposliti i samim tim doprinijeti razvoju kulture RS – rekla je ona.

Otašević dodaje da se na svim nastupima, domaćim i međunarodnim, trude da na najkvalitetniji način promovišu Banjaluku i RS.

– Trudimo se da predstavimo kapacitete naše koncertne scene i sve naše mlade muzičke umjetnike sa njihovim neospornim talentom spojimo u orkestar koji predstavlja možda i najsavršeniji instrument za izvođenje muzike – rekao je on.

Kako kažu, u Ministarstvu prosvjete i kulture imaju snažnu podršku da istraju u promociji umetničke muzike, te smatraju da su postavili zajednički cilj da Filharmonija dobije status javne ustanove.

– Jako je teško i komplikovano pripremiti kvalitetno koncertno izvođenje kada ne postoji kontinuitet u radu orkestra. Ovaj kontinuitet naravno zavisi od nepostojanja stalnog budžeta i budući da se Banjalučka filharmonija i njene aktivnosti finansiraju „po projektu“, nažalost, jako je teško planirati unaprijed koncertnu sezonu kako to rade orkestri u region – rekao je direktor Filharmonije.

Ministarstvo: Filharmonija dio NPRS

Ministarstvo prosvjete i kulture u potpunosti podržava institucionalizaciju Banjalučke filharmonije, odnosno rješavanje pitanja statusa, što je i naše strateško opredjeljenje definisano Strategijom razvoja kulture RS za period 2017/22.

Nakon što je Ministarstvo pokrenulo inicijativu rješavanja ovog pitanja, Vlada RS je zaključkom od 25.08.2016. godine zadužila od Ministarstva prosvjete i kulture da izvrši procjenu ponuđenih mogućnosti, te predloži Vladi RS najoptimalnije rješenje statusa Banjalučke filharmonije. Ministarstvo je na osnovu dostavljenog Elaborata o osnivanju i modelima rada Filharmonije zaključilo da bi najbolji model funkcionisanja bio da se Filharmonija osnuje u okviru Narodnog pozorišta. Za rješavanje ovog pitanja neophodno je proširenje budžeta za kulturu, na čemu Ministarstvo intenzivno radi.

Ministarstvo je podržavalo aktivnosti Banjalučke filharmonije tokom svih godina rada. Riječ je o jednoj od najperspektivnijih i najrespektabilnijih akademskih organizacija čiji rad ima izuzetan značaj za afirmaciju i promociju akademske muzike u RS.

(Srpskainfo)

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,

ZADOVOLJAN IGROM NAJMLAĐIH PRVOTIMACA: Mikić hvali najmlađe prvotimce

Nakon poraza od Škofje Loke (31:32) u Prijedoru, Borac m:tel je u drugom meču, odigranom u “Boriku”, deklasirao istog rivala sa 32:23, a trener “crveno-plavih” Mirko Mikić posebno je zadovoljan igrom najmlađih prvotimaca. Luka Perić, Petar Grbić, Zoran Radić i Nemanja Milovac imaju tek po 16 godina, ali su već sada pokazali da banjalučki rukomet

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i