U Banjalučkoj filharmoniji žele status javne ustanove i budžetske institucije

Kako svaki veći grad u regionu ima svoju Filharmoniju ili orkestar koji u velikoj mjeri predstavlja kulturni identitet ovih gradova i njihovih država, mi smo se vodili potrebom naše kulturne scene da pored kulturno-umjetničkih društava, etno grupa, horova i kulturnih udruženja, Republika Srpska dobije svoju Filharmoniju.

Riječi su direktora Banjalučke filharmonije Ivana Otaševića, koji kaže da se svakim narednim koncertom nastoje približiti tom cilju.

– Ono što predstavlja posljednji izazov za muzičku scenu, ali i za Vladu RS i Banjaluku je institucionalizacija Banjalučke filharmonije kao javne ustanove ili organizacione jedinice pri nekoj postojećoj kulturnoj instituciji – objašnjava Otašević.

Ovaj korak im je veoma bitan kako bi mladi muzički umjetnici nakon školovanja našli svoje radno mjesto i priliku da ostanu u svom gradu i državi, umjesto da, kao što je do sada bio čest slučaj, nalaze svoje zaposlenje u orkestrima regiona.

– Ovo predstavlja i zatvaranje kruga školovanja mladih umjetnika iz RS, koji se školuju u našim odličnim muzičkim školama i studiraju na našoj izvrsnoj Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja zaista predstavlja svjetionik kulture u regionu i sa čijim radom i aktivnostima treba da se ponosi kulturna scena cijele RS – rekao je on.

Prema dosadašnjim iskustvima, mladim umjetnicima nakon završenih studija ne preostaje ništa drugo nego da potraže svoje radno mjesto u drugim državama.

– Nadam se da će uz pozitivne i svježe vijesti koje se čuju iz Ministarstva prosvete i kulture i Vlade RS, Banjalučka filharmonija početi svoj život kao budžetska institucija i prva institucija iz segmenta muzičke umjetnosti – dodao je.

Profesorica violine u Muzčkoj školi “Vlado Milošević”, Renata Medinac Kaurin, istog je mišljenja.

– Mogu reći da svake godine imamo sve veći broj učenika zainteresovanih za osnovno, a i srednje muzičko obrazovanje. Među njima veliki je broj talentovanih učenika koji ostvaruju zapažene rezultate. Samim tim jako je bitno da isti ti učenici vide svoju budućnost u ovom gradu, da imaju mogućnost da pokažu svoj trud, rad i talenat tokom svih godina. Nakon školovanja, treba da imaju mjesto gdje će se zaposliti i samim tim doprinijeti razvoju kulture RS – rekla je ona.

Otašević dodaje da se na svim nastupima, domaćim i međunarodnim, trude da na najkvalitetniji način promovišu Banjaluku i RS.

– Trudimo se da predstavimo kapacitete naše koncertne scene i sve naše mlade muzičke umjetnike sa njihovim neospornim talentom spojimo u orkestar koji predstavlja možda i najsavršeniji instrument za izvođenje muzike – rekao je on.

Kako kažu, u Ministarstvu prosvjete i kulture imaju snažnu podršku da istraju u promociji umetničke muzike, te smatraju da su postavili zajednički cilj da Filharmonija dobije status javne ustanove.

– Jako je teško i komplikovano pripremiti kvalitetno koncertno izvođenje kada ne postoji kontinuitet u radu orkestra. Ovaj kontinuitet naravno zavisi od nepostojanja stalnog budžeta i budući da se Banjalučka filharmonija i njene aktivnosti finansiraju „po projektu“, nažalost, jako je teško planirati unaprijed koncertnu sezonu kako to rade orkestri u region – rekao je direktor Filharmonije.

Ministarstvo: Filharmonija dio NPRS

Ministarstvo prosvjete i kulture u potpunosti podržava institucionalizaciju Banjalučke filharmonije, odnosno rješavanje pitanja statusa, što je i naše strateško opredjeljenje definisano Strategijom razvoja kulture RS za period 2017/22.

Nakon što je Ministarstvo pokrenulo inicijativu rješavanja ovog pitanja, Vlada RS je zaključkom od 25.08.2016. godine zadužila od Ministarstva prosvjete i kulture da izvrši procjenu ponuđenih mogućnosti, te predloži Vladi RS najoptimalnije rješenje statusa Banjalučke filharmonije. Ministarstvo je na osnovu dostavljenog Elaborata o osnivanju i modelima rada Filharmonije zaključilo da bi najbolji model funkcionisanja bio da se Filharmonija osnuje u okviru Narodnog pozorišta. Za rješavanje ovog pitanja neophodno je proširenje budžeta za kulturu, na čemu Ministarstvo intenzivno radi.

Ministarstvo je podržavalo aktivnosti Banjalučke filharmonije tokom svih godina rada. Riječ je o jednoj od najperspektivnijih i najrespektabilnijih akademskih organizacija čiji rad ima izuzetan značaj za afirmaciju i promociju akademske muzike u RS.

(Srpskainfo)

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.

Novogodišnji festival odbojke za djecu

Povodom obilježavanja 10 godina od osnivanja kluba, Odbojkaški klub „Laktaši“ u saradnji sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ organizujе Novogodišnji festival odbojke za djecu.