Vijesti 28.01.2016.

U banjalučkom naselju Drakulić obilježavanje 74 godine od ustaškog pokolja

ČITANJE: 2 minute
parastos
Služenjem liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca na spomenik u banjalučkom naselju Drakulić u nedjelju, 7. februara, biće obilježene 74 godine od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Obilježavanje počinje u 9 časova služenjem svete liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, rečeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Drakulić.

U 12 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen parastos za nevino ubijene, nakon čega će biti položeni vijenci i održani prigodni govori.

Potomak žrtava drakulićkog zločina Nedeljko Mitrović rekao je Srni da se u Drakuliću dogodio stravičan genocid nad srpskim narodom koji, nažalost, nikada nije procesuiran.

Mitrović smatra da mladi u Srpskoj treba da grade jedinstvo i patriotizam i ne zaborave sjećanja na svoje postradale, jer je srpski narod dao velike žrtve u proteklim ratovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara i publiciste Jovana Babića koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije koga su čak potrovani psi u navedenim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, navodi se u ovom romanu.

Filipovićev zločin katolička crkva uporno osporava, napisane su čak i knjige u njegovu odbranu, iako postoje zvanični ustaški dokumenti koji ga dokazuju, navodi se u ovom romanu.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše su pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

(Atv)