Vijesti 09.04.2019.

U Banjoj Luci konferencija „Pilot-projekat dualnog obrazovanja“

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić smatra da Vlada Republike Srpske u pogledu uspostavljanja dualnog obrazovanja treba da prati iskustva iz regiona, te da donese najbolja zakonska rješenja koja će se sprovoditi kroz institucije Republike Srpske.

Talić, koji u Banskom dvoru danas prisustvuje konferenciji „Pilot-projekat dualnog obrazovanja“, rekao je da će Grad Banja Luka u narednom periodu pokušati da transformiše Radnički univerzitet kako bi se uspostavio ovaj pilot projekat.

„Ključ ovog pitanja je sistemsko rješenje koje treba da ide od naših institucija, a Grad će pratiti sve zakonske okvire koji se budu u ovom pogledu donosili“, istakao je Talić.

Talić je rekao da je zajedno sa određenim brojem privrednika i uz pomoć Vlade Švajcarske uspio da obezbijedi jednog švajcarskog eksperta koji je ranije boravio u Banjoj Luci i sačinio jedan dokument o dualnom obrazovanju kojeg će predstaviti na skupu.

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Gabrijela Grujić izrazila je uvjerenje da Republika Srpska može ostvariti iste rezultate kao što su ostvareni u Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja.

„U Srbiji je dualno obrazovanje prepoznato kao model-način usvajanja znanja i sprovodi se na svim nivoima u srednjem i visokom obrazovanju“, istakla je Grujićeva.

Ona je pojasnila da se Srbija opredijelila za dualnost obrazovanja da učenici teoretska znanja stiču u školama, na fakultetima ili na visokim strukovnim školama, a da struku i savremeni tehnološki razvoj sagledavaju u kompanijama.

Regionalni privrednik i investitor Edin Dacić smatra da je uvođenje dualnog sistema obrazovanja preduslov za poboljšanje situacije u privredi Republike Srpske.

„Svaki poslodavac ima interes da po svakom zaposlenom ima veću produktivnost, a što mu omogućava da isplati veću platu i to bi na neki način sprečilo odlazak ljudi sa ovih prostora“, istakao je Dacić.

Direktor Javne ustanove Radnički univerzitet Banjaluka Bosiljka Radić rekla je novinarima da ideja transformacije ovog Univerziteta treba da pronađe model dualnog načina obrazovanja kako da na kvalitetan i brz način riješi problem nekvalifikovane radne snage na prostoru Banje Luke i šire.

Konferenciji prisustvuju predstavnici akademske zajednice, dekani fakulteta, aktiv direktora srednjih škola, predstavnici sindikata, Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Oznake: Zoran Talić