Magazin 28.03.2019.

U Banskom dvoru otvorena izložba slika “Eutopija”

ČITANJE: 3 minute

Izložba slika “Eutopija” beogradskog umjetnika Milivoja Miška Pavlovića otvorena je juče u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Кulturnog centra.

Sam naziv izložbe “Eutopija” upućuje na nemogućnost čovjeka da dosegne savršenstvo, kako idejno i konceptualno tako i životno.

Pavlović je kazao da prvi put izlaže u Banjaluci i da mu je velika čast, a jedan od razloga je što su njegovi korijeni iz BiH.

– Кomplikovano je bilo kome da gostuje u gradu koji ne poznaje. Drugi put sam u Banjaluci i meni je žao što sam tek drugi put ovde, ali istovremeno mi je i velika čast. Moji koreni su upravo odavde, tačnije iz Sarajeva i Hercegovine. Odlični ste domaćini i organizacija je odlična, svaki segment ove izložbe je sproveden veoma profesionalno – kazao je Pavlović.

Ova izložba, kako je rekao Pavlović, pokazuje koliko smo povezani jednim kulturnim podnebljem.

– Ova izložba je značajna meni, pre svega, jer sam shvatio do koje mere smo mi povezani jednim kulturnim podnebljem, koliko imamo zajedničkih i dodirnih tačaka, ne samo geografskih – rekao je Pavlović.

Umjetnik je uputio posjetioce izložbe na katalog profesora Nikole Šuice, koji je opširno objasnio kontekst izložbe.

– Ne bih želeo previše da pričam o izložbi, jer je mnogo bolje to uradio profesor Nikola Šuica u tekstu u katalogu izložbe. U dobroj meri oslikava to što sam ja želeo da kažem. To su sve vrlo lični komentari na sve ove stvari koje me muče i za koje smatram da su vredne da se zapitamo o tome – a pre svega o tome “čemu stremimo?” – objasnio je Pavlović.

Profesor Nikola Šuica u svom tekstu u katalogu piše da je Pavlović u ovoj izložbi sumirao sve ono čime se bavio i sve ono što se dešava posljednjih decenija.

– Slike Miška Pavlovića nastale u drugoj deceniji 21. veka nadgrađuju predmetnu vidljivost. Ujedno, one prenose razlaganje poimanja i značenja istinitosti. Izazovni vidljivi predmetni repertoar upućuje na aktivni klasifikacioni sistem usvojenih društvenih i podsvesnih prepoznavanja. Slojevi i grafizmi, slikarske deonice, rešetke i mreže i figuracijski prepleti formi i senki deo su dugog preispitivanja enigmatičnih nameta koje se u tranzicionom i globalnom pronošenju odvija više od četvrt veka – naznačio je Šuica.

Direktor Banskog dvora Кulturnog centra Mladen Matović je uz otvaranje ove postavke najavio intenzivnije aktivnosti Banskog dvora nakon sanacije.

– Izložba “Eutopija” predstavlja samo nastavak prakse organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja iz oblasti likovne umjetnosti, a sada mogu da vam kažem da će to tek biti intenzivirano nakon što bude završena sanacija Banskog dvora Кulturnog centra, koja je sada u toku – zaključio je Matović.

Sadržaj

Pavlović je objasnio kontekst i sadržaj izložbe, rekavši da se na ideju ove izložbe nadovezuju i radovi koji govore o traganju za unutrašnjom svjetlošću.

– Na izložbi su i radovi koji govore o potrazi za unutrašnjom, duhovnim i idejnom svetlošću. To su radovi “Кapija”, zatim radovi koji imaju političku konotaciju (“Put u Evropu” i serija o sirijskom gradu Alepu). Tu je i jedna manja satirična serija o onome kako sam lično doživeo rušenje Savamale u radovima (“Oduzimanje zemlje”, “Lego kockice”). Ova izložba je pokušaj pročišćenja, kao neko “umivanje” od svakodnevne prljavštine, čime smo okruženi na društveno-političkom i egzistencijalnom planu – naveo je Pavlović.

(Glas Srpske)