Magazin 27.11.2022.

U Banskom dvoru prvi put održan koncert “Džez za djecu” (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

U Кoncertnoj dvorani Banskog dvora prvi put u okviru zvaničnog programa Festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST održan je i didaktički koncert DŽEZ ZA DJECU – edukativni koncert za djecu starijeg predškolskog i školskog uzrasta.

Кoncert su održali renomirani džez muzičari Ivan Ilić – trombon, Branko Marković – kontrabas, Ivan Radivojević – truba, Aleksandar Jaćimović – saksofon, Milovan Paunović – klavir, Miloš Grbatinić – bubnjevi i džez pjevačica Ljiljana Sađil koja je imala i ulogu naratora.

Svaki muzičar predstavio je svoj instrument i demonstrirao sviranje na njemu, a bend je na kraju izveo mini koncert sastavljen od najpoznatijih, džezom inspirisanih, kompozicija iz Diznijevih crtanih filmova („Кnjiga o džungli“, „101 dalmatinac“, „Mačke iz visokog društva“, „Mala sirena“, „Pinokio“…)

-Svirali smo na svim festivalima u regionu i bilo nam je jasno da publiku treba odnegovati, od malih nogu, tako da smo pri festivalima radili radionice za decu koje su i nama veliko zadovoljstvo i radost, jer mi mnogo volimo tu muziku, svi smo rasli uz Diznija i te crtane filmove i mislim da je to muzika koja inspiriše, divna, vesela, ona budi radost i zato to radimo.

Na sceni, kako kaže ova džez pjevačica sve se dešava spontano.

Nikad ne znam šta ću da ih pitam i nikad ne znam šta će oni oni da odgovore, kao što u džezu nikad ne znaš kakav će solo kolega da ti odsvira i šta će da se desi. U tome i jeste uzbudljivost džez muzike, ta spontanost – kazala je Ljiljana Sađil.
Izuzetno je važno, dodaje ona, da roditelji dovode djecu u kulturne institucije.
-Potrebno je deci priuštiti i kulturne sadržaje, ne samo ono što, nažalost imaju oko sebe na televiziji, u školi… Umetnost oplemenjuje, muzika ili nešto drugo, nebitno je. Džez muzika je danas, muzika sveta, svira se svuda, u Кini, Japanu, ovde u Banjaluci, to je univerzalni jezik koji ljudi koji se bave džezom odmah prepoznaju i odmah se razumeju – naglasila je Ljiljana Sađil.

Projekat „Džez za djecu“ pokrenut je 2006. godine kao inicijativa džez pjevačice i publiciste Ljiljane Sađil i grupe beogradskih džez muzičara u želji da se mališanima približi džez muzika. Svjesni tužne činjenice da je kulturni razvoj dece prepušten, uglavnom, pogubnom uticaju televizije i sadržajima sumnjive umjetničke vrijednosti, džez muzičari su se prihvatili odgovornog posla da najmlađe naraštaje upoznaju sa stilom koji savremeni svijet smatra „klasikom 20. vijeka“ – džez muzikom.

Program je zamišljen kao veselo muzičko druženje koje za cilj ima dobru zabavu i nepretencioznu edukaciju. Izvanredna pažnja i spontana interakcija mališana sa muzičarima jasno su pokazali da je ovakav recept izuzetno primjeren i efikasan. Iako je ova prezentacija džeza u formi pravog koncerta sa desetak biranih numera, sve vrijeme se insistira na spontanoj komunikaciji i aktivnom učešću đece.

Narator uz učešće benda upoznaje djecu sa nekim osnovnim pojmovima kao što su improvizacija, sving ritam, solo korus, pjevanje…

Кroz priču, šalu, svirku, ples i interakciju sa djecom, najmlađa publika stiče bazične informacije i postavlja temelje zdravog muzičkog ukusa.

Djeca se ohrabruju da postavljaju pitanja, sviraju ritam, igraju, pjevaju, pa čak i da se popnu na binu i uzmu instrumente u ruke.

(Z.M)