Vijesti 09.04.2016.

U Beču “pala” balkanska banda: Vođa iz BiH, a Hrvat Marko Z. povezan s IDIL-om

ČITANJE: 1 minuta
zlocinci
Dvadesettrogodišnji Marko Z. mogao bi biti prvi državljanin Hrvatske koji je doveden u vezu sa zloglasnom terorističkom organizacijom Islamska država.

Naime, Marko je tokom sedmice priveden kao član bande utjerivača dugova koji su prema podacima austrijskog portala Krone.at od vlasnika uglavnom malih bečkih radnji oteli više od 230.000 evra od 2013. godine.

Da stvar bude gora, vlasti procjenjuju da je banda ilegalnim radnjama izdejstvovala čak 500.000 evra u protekle tri godine.

Vođa bande je Austrijanac bh. porijekla Edin D., a policija sada sumnja da su pored toga što su stali u kraj kriminalcima zapravo zadrli u organizaciju privrženu Islamskoj državi. U istragu se zbog toga uključilo specijalno istražno tijelo.

Naime, Marko Z. je priveden ispred bečkog islamskog centra, a u njegovom stanu pronađeni su simboli Islamske države (IDIL) u vidu zloglasne crne zastave te materijal sa kontaktima osoba koje se traže zbog povezanosti sa terorizmom. Krone.at piše kako je Markova sestra već u Siriji, tj. na teritoriji pod kontrolom Islamske države.

Bandu utjerivača dugova činili su prvenstveno ljudi balkanskog porijekla – Bosanac, Hrvat, jedna žena porijeklom iz Srbije, te osobe porijeklom iz Čečenije.

(Klix)