Region 22.12.2020.

U Beograd stigao prvi kontingent vakcina, Srbija će izdvojiti određenu količinu i za Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Prvi kontingent vakcina Fajzer i Biontek dopremljen je avionom u Beograd. U toku je izrada plana imunizacije. Prema najavama, vakcine će prvo u domove za stara lica.

U Srbiji najavljuju da će obezbijediti određene količine vakcine i za Republiku Srpsku.

Količina od nešto manje od pet hiljada vakcina, nije onoliko koliko se Srbija nadala u prvoj turi, ali s ozbirom da je, kako kažu, Fajzer svima smanjio količine i da velika većina zemalja još nije ni došla na red, u Srbiji ovo smatraju nacionalnim uspjehom.

– Posebno sam srećna i ponosna i to pokazaju kakva je Srbija zemlja danas, jer smo ne samo prvi u regiji, već ako izuzmete Veliku Britaniju, mi prvi dobili vakcinu u Evropi. Naravno, trudićemo se da obezbijedimo jednu količinu i za Republiku Srpsku – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U potpunosti je ispoštovan protokol hladnog lanca tokom transporta, a vakcine su na minus 80 uskladištene u Institutu Torlak. Zeleno svjetlo za vakcinaciju, od strane Agencije za lijekove, očekuje se do kraja sedmice, piše RTRS.

– Znaćemo tačno ko će prvi primiti vakcine, budući da je sada stiglo 4.875 doza. Važno je da je vakcina stigla u Srbiju i da će u toku sljedeće nedjelje početi imunizacija, što je veliki uspjeh – rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Tokom decembra stižu i manje količine ruske i kineske vakcine, a tokom januara jedna veća količina Fajzerovih. U Srbiji se nadaju da će u kratkom i razumnom roku uspjeti izvršiti imunizaciju. Ipak, normalizaciju stanja ne očekuju do druge polovine naredne godine.

– Pitanje je koliko će ljudi i htjeti da se vakcinišu. Mi sad pravimo kampanju koja će uticati na ljude. U svakom slučaju, nadam se da ćemo u drugoj polovini naredne godine moći da se okrenemo normalnom toku života i privrede – dodale je Brnabićeva.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će prvi primiti vakcinu, kako bi pokazao da je sigurna.

(Srpskainfo)