Region 16.01.2021.

U Beograd stiglo milion doza kineske vakcine

ČITANJE: 3 minute

Prve količine vakcine protiv virusa korona kineske kompanije “Sinofarm” stigle su u Srbiju iz Kine.

Pošiljku su na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Iz pres službe predsjednika je ranije najavljeno da je riječ o milion doza ove vakcine.

Vučić je istakao da bi za sedam do osam dana i on mogao da se vakciniše.

Vučić je najavio da u ponedjeljak, 18. januara, u Srbiju stiže još 19.500 doza “Fajzerove” vakcine, a u utorak, 19. januara, 250.000 ruske vakcine “sputnjik”, tako da će Srbija imati 1,4 miliona doza.

– Danas je važan dan u borbi protiv virusa korona za Srbiju – rekao je Vučić, koji je zahvalio kineskom predsjedniku Si Đinpingu za korektnost, prijateljstvo i što su poslali milion doza vakcine, kao i što je izašao u susret njegovoj molbi o pitanju cijene, jer je ova vakcina najskuplja.

Vučić je istakao da je za Srbiju strahovito važno što je dobila ovoliki broj doza, jer je važno da vakciniše i policiju i vojsku i radnike u trgovinama, te najavio da će od ponedjeljka i novinari moći da se vakcinišu.

Vučić je dodao da je zamolio premijeku Srbije Anu Brnabić da izađe u susret inicijativi da se kao prioritet vankcinišu i novinari.

Vučić je rekao da ga brine novi soj koji dolazi iz Velike Britanije, Brazila, Јužne Afrike, te zamolio da se vakcinacija ubrza.

Vučić je dodao da Srbija pregovara preko “Kovaksa” za “Astra-zeneka” i “Modernine” vakcine, te dodao da očekuje da do juna ili jula Srbija ima pet do šest vrsta vakcina.

– U ovom trenutku smo zemlja sa najviše različitih vakcina u Evropi – rekao je Vučić, te dodao da ne očekuje kritike iz Evrope zbog nabavke ovolike količine kineskih vakcina, jer se svako bori za svoj narod.

Prema njegovim riječima, Srbija, kao i druge zemlje regiona, nije dobila nijednu vakcinu preko “Kovaksa” iako je unaprijed platila više od četiri miliona evra.

Kineska ambasadorka Čen Bo, koja je dočekala kinesku vakcinu, rekla je da je dolazak kineske vakcine dio zajedničke borbe protiv virusa, te da se nada da će to dati doprinos suzbijanju epidemije u Srbiji.

Ona je napomenula da je Kina prva u svijetu obećala da će njena vakcina biti javno dobro, te dodala da je u toj zemlji “Sinofarm” zvanično registrovana.

Riječ je o vakcini Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a napravljena je od samog virusa korona, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitijela protiv virusa korona. Tijelo se izlaže “mrtvim” dijelovima virusa, tako da nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

“Sinofarm” vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili bjesnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u tijelu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

Ukoliko odmah Agencija za lijekove i medicinska sredstva /ALIMS/ Srbije izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, ubrzo bi njom mogla da počne imunizacija.

U Srbiji su trenutno dostupne dvije vakcine, američko-njemačka “Fajzer-Biontek”, i ruska “Sputnjik”.

(Srna)