Vijesti 22.09.2015.

U Beogradu otvoren kutak za majku i djecu izbjeglice

ČITANJE: 2 minute
kutak za izbjeglice
Srbija je danas dobila drugi, a Beograd prvi kutak za majke i decu izbjeglice, u kojem će moći da se odmore i dobiju pomoć socijalnih radnika, patronažnih sestara, vaspitačica i prevodilaca.

“Kutak za decu” otvoren je u holu hotela Bristol na inicijativu UNICEF-a za Srbiju, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradom Beogradom.

Direktor kancelarije UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo istakao je da će to biti mesto za decu izbjeglice da se prvi put, poslije nedjelja i mjeseci suočavanja s nedaćama na putu ka Srbiji, koja su istraumirana, ne znaju gdje su im drugovi, dom, niti kuda idu.

– Ovo je mjesto da se odmore, igraju, dobiju psihosocijalnu podršku i da se po prvi put poslije dugo vremena ponovo osjećaju kao djeca- rekao je Sen Lo i dodao da se nada da će biti otvoreno još takvih kutaka.

Sen Lo je zahvalio državi Srbiji i njenim građanima na svemu što su učinili za izbjeglice.

Ministar odbrane Bratislav Gašić, čije je ministarstvo ustupilo prostor za “Kutak za decu”, poručio je da će Srbija nastaviti jednakim tempom da pomaže izbjeglicama.

– Srbija je prošla kroz teške devedesete, kada je veliki broj Srba na isti način dolazio iz srpskih krajeva u Srbiju. Mi to razumijemo. Ovo je drugi ovakav kutak, pošto smo i u Preševu napravili isti ovakav prihvatni centar- rekao je Gašić.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je veoma srećan jer je Beograd, kako je istakao, prvi veliki grad u Evropi koji ima takav kutak za decu izbjeglica.

– Time pokazujemo da imamo poseban odnos prema migrantima, da smo zemlja u kojoj su dobrodošli, da se trudimo da se ponašamo civilizovano, da im olakšamo patnje. To je još jedan korak ka tome kako se Srbija ponaša, za šta već dobija pohvale u svijetu- rekao je Vesić.

On je dodao da vjeruje da će “Kutak za decu” biti mjesto gde će ona moći da nađu svoj mir.

– Ovdje imaju hranu, pelene, postoje stručnjaci, vaspitačice koje će raditi sa djecom, ljekari će ih pregledati. Svi danas treba da budemo ponosni jer smo uradili jednu ljudsku i veliku stvar- poručio je Vesić.

(Agencije)