U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država da ovoj djeci obezbijede potrebne lijekove i tretmane.

Više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnostifikovan neki oblik raka, a njih osam od 10 živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom gdje je procenat preživljavanja svega 20 posto. U Bosni i Hercegovini godišnje oboli oko 100 djece, a procenat izliječenja je između 80 i 85 odsto.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS godišnje se od malignih bolesti liječi oko 30 djece i njihov proces liječenja je potrebno olakšati, rekla je predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić. Ističe da je potrebno sistemski riješiti probleme poput dostupnosti lijekova.

Berićeva je istakla značaj Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj je trenutno smješteno petoro mališana koji se liječe od malignih bolesti.

-Taj broj se stalno mijenja, a od septembra 2016. godine kada je Roditeljska kuća počela sa radom, u njoj je boravilo oko 75 djece – rekla je Berićeva.

Povodom 15. februara, Dana djece oboljele od malignih bolesti, ovog vkenda se širom BiH organizuju različite manifestacije kako bi se odala počast  malim herojima koji su izgubili bitku, a ohrabrili oni koji se bore ili koji su se već izborili i pobijedili bolest.

U Banjaluci je održana svečana akademija u Banskom dvoru, te radionica slikanja i crtanja “Za hrabra mala srca” za djecu iz “Iskre”, koju već petu godinu organizuje Muzej RS.

U Sinestaru u Tuzli danas  je premijerno prikazan film “Velika bijela kuća” koji su radile “MladiCe” BiH, organizacija djece i mladih koji su pobijedili rak, a sutra će biti organizovana svečana akademija u hotelu Grand u Sarajevu.

Vrijedni volonteri udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” su napravili na stotine zlatnih vrpci, koje će ovih dana na reverima nositi javne ličnosti, ali i obični građani, kako bi iskazali podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

(Srpskainfo)

ČEKRLIJA (PDP): Ako budu mijenjali Ustav FBiH, formirati novu cjelinu od srpskih opština

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je neophodno da, u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH, sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton budu prekomponovani i od njihovih dijelova načinjena posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. On tvrdi da se uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih

Potpuna obustava saobraćaja od pijace prema Rebrovcu

Na dionici magistralnog puta od pijace prema Rebrovcu u Banjaluci na snazi je višečasovna potpuna obustava saboraćaja, povodom današnjeg otvaranja novoizgrađenog kružnog toka kod poslovnog objekta “Delta planet”. Potpuna obustava saobraćaj na ovoj dionici na snazi je do 13.00 časova, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. (Srna)

POČELO PROLJEĆNO ČIŠĆENJE GRADA Iznesite krupni otpad!

Proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počela je danas i svi sugrađani će u narednih mjesec dana imati priliku da na predviđena mjesta iznesu sav krupni otpad, izuzev građevinskog. Akcija će u prvom dijelu, od danas do 3. aprila biti organizovana na području gradskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa i seoskih mjesnih zajednica koje

Saznajemo: Stanivuković nije predao peticiju protiv poskupljenja vode

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković nikada nije predao peticiju protiv poskupljenja vode u Banjaluci, iako je 6. februara ove godine izveo performans ispred Gradske uprave tvrdeći da predaje peticiju sa navodnim potpisima 3.000 Banjalučana, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je zvanično potvrđeno u Skupštini grada, peticija sa navodnim potpisima nikada nije stigla do njih niti im je predana

OKONČANA ISTRAGA PROTIV LAŽNIH POŠTARA Prevaranti iz Srbije građanima podvaljivali poštanske sandučiće

Policija i banjalučko tužilaštvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Srpskoj prodavali poštanske sandučiće pod izgovorom da su radnici “Pošta Srpske“.  Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvesno je da li će i kada početi suđenje optuženim

Dijabetičari predali 11.500 potpisa za život s manje boli

Inicijativa “Za život s manje boli” prikupila je više od 11.500 potpisa podrške i predana je nedavno u Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH. Naime, grupa građana “Libre BiH” odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa, te oboljeli od dijabetesa tipa 1 pokrenuli su inicijativu s ciljem da se osiguravanjem

Samo 36 ulica nazvano po ženama

Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi. Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U