Vijesti 16.02.2019.

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

ČITANJE: 2 minute

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država da ovoj djeci obezbijede potrebne lijekove i tretmane.

Više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnostifikovan neki oblik raka, a njih osam od 10 živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom gdje je procenat preživljavanja svega 20 posto. U Bosni i Hercegovini godišnje oboli oko 100 djece, a procenat izliječenja je između 80 i 85 odsto.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS godišnje se od malignih bolesti liječi oko 30 djece i njihov proces liječenja je potrebno olakšati, rekla je predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić. Ističe da je potrebno sistemski riješiti probleme poput dostupnosti lijekova.

Berićeva je istakla značaj Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj je trenutno smješteno petoro mališana koji se liječe od malignih bolesti.

-Taj broj se stalno mijenja, a od septembra 2016. godine kada je Roditeljska kuća počela sa radom, u njoj je boravilo oko 75 djece – rekla je Berićeva.

Povodom 15. februara, Dana djece oboljele od malignih bolesti, ovog vkenda se širom BiH organizuju različite manifestacije kako bi se odala počast  malim herojima koji su izgubili bitku, a ohrabrili oni koji se bore ili koji su se već izborili i pobijedili bolest.

U Banjaluci je održana svečana akademija u Banskom dvoru, te radionica slikanja i crtanja “Za hrabra mala srca” za djecu iz “Iskre”, koju već petu godinu organizuje Muzej RS.

U Sinestaru u Tuzli danas  je premijerno prikazan film “Velika bijela kuća” koji su radile “MladiCe” BiH, organizacija djece i mladih koji su pobijedili rak, a sutra će biti organizovana svečana akademija u hotelu Grand u Sarajevu.

Vrijedni volonteri udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” su napravili na stotine zlatnih vrpci, koje će ovih dana na reverima nositi javne ličnosti, ali i obični građani, kako bi iskazali podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

(Srpskainfo)