Vijesti 27.01.2016.

U BiH broj saobraćajnih nesreća tri puta veći nego u Evropi

ČITANJE: 1 minuta
saobracajka
U Bosni i Hercegovini je u protekle dvije godine značajno povećan broj saobraćajnih nesreća. U 2014. ih je registrovano 500 više nego u 2013. godini, a povećan je i broj nesreća s poginulim i povrijeđenim.

Al Jazeera je objavila istraživanje EuroRAP-a i BIHAMK-a koja kažu da je samo na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u 2014. godini registrovane 52 dionice, koje su ocijenjene kao visokorizične. Još više zabrinjava što neke od njih povezuju najveće gradove u Bosni i Hercegovini.

Tako, jedna od najkritičnijih dionica za saobraćaj u Bosni i Hercegovini duga je oko 100 kilometara i spaja Sarajevo i Živinice.

Federalna uprava policije navodi da su se 2014. godine na putevima na području Federacije BiH dogodile 27.844 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 161 osoba, dok je broj teže ozlijeđenih 1.022, a lakše 5.856 osoba.

U Republici Srpskoj, u 2014. godni je poginula 131 osoba. Praktično, pokazuju istraživanja, u BiH je broj saobraćajnih nesreća tri puta veći nego u Evropi.

Međutim, nisu samo loše saobraćajnice uzrok saobraćajnih nesreća.

Sudski vještak za promet Ševal Kovačević kaže da saobraćajne nesreće u BiH najčešće uzrokuje neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, nesposobnost za vožnju, alkohol, umor, utiecaj droga, oduzimanje prava prvenstva, skretanje s ceste.

(Nap.ba)