Politika 19.10.2022.

U BiH se osniva nova hrvatska stranka

ČITANJE: 2 minute

U Bosni i Hercegovini uskoro će biti osnovana nova stranka s hrvatskim predznakom, a formiraće je bivši članovi HDZ-a 1990. koji su nezadovoljni odlukom vrha te stranke da bezuslovno sarađuje s HDZ-om BiH i njenim čelnikom Draganom Čovićem, pišu agencije.

Tu informaciju potvrdio je načelnik opštine Rama Jozo Ivančević, koji je u uzastopnim izbornim ciklusima još od 2008. godine uvjerljivo pobijedio kandidate HDZ-a BiH za opštinskog načelnika pretvorivši to mjesto u neosvojivo uporište oporbe.

Mala opština s velikim proračunom

Ta je opština, prema popisu stanovništva iz 2013., imala nešto više od 14 hiljada stanovnika, od kojih je bilo više od 10 hiljada Hrvata, no značajna je jer veliki proračun temelji na prihodima od eksploatacije vodnih resursa Ramskog jezera za proizvodnju električne energije.

Ivančević je u intervjuu za portal Ramski vjesnik kazao kako su se svi članovi opštinskog odbora HDZ-a 1990. već ranije jasno distancirali od vodstva te stranke.

“Isključivo je to zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog auradnika Čovićeve promašene politike”, kazao je Ivančević.

Nekada oštar kritičar Čovićeve politike, HDZ 1990., koji vodi Ilija Cvitanović, uključio se u Hrvatski narodni sabor (HNS) i praktično zamrznuo opoziciono djelovanje uz obrazloženje kako je to nužno sve dok se ne promijeni izborni zakon odnosno dok se ne osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kojega ugrožava činjenica da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH.

“Opozicija postala priljepak HDZ-a BiH”

Ivančević je kazao kako je činjenica da su u HDZ-u 1990. potpuno skrenuli s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006., prilikom osnivanja te stranke, te su “postali priljepak HDZ-a BiH”.

“Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi”, kazao je Ivančević koji tvrdi da vlasti na višim nivoima, koje kontroliše HDZ BiH, blokiraju razvojne projekte u Rami, nezadovoljni činjenicom da u toj opštini ne mogu dobiti povjerenje birača.

Potvrdio je kako je stoga u pripremi osnivanje nove stranke sa sjedištem u Rami s ambicijama vezanim prije svega za rad u toj opšini.

Osnivačku skupštinu najavio je za decembar.