U BiH slijeće još 12,2 miliona KM

Nakon što su u potpunosti preuzele kontrolu nad većim dijelom neba u BiH, agencije u BiH koje se bave civilnim vazduhoplovstvom dobiće po osnovu rutnih naknada u ovoj godini 12,2 miliona KM više nego u 2019.

Istovremeno, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, tačnije njihove kontrole letenja, u ovoj godini u odnosu na 2019. dobiće čak 20 miliona KM manje.

Naime, Odlukom o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru BiH za 2020. godinu, koja bi uskoro trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH, a na osnovu utvrđenih iznosa u bazi en-route troškova BiH, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine  (BHANSA) ove godine pripašće 67,9 miliona KM, dok je prošle godine po ovom osnovu dobila “svega” 57 miliona KM. Ova sredstva raspoređuje “Eurocontrol”. Pored BHANSA, novac od rutne naknade kada je u pitanju BiH dobiće i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) i oko dva miliona KM.

Kada su u pitanju kontrole letenja iz regiona, zbog činjenice da BiH nije kontrolisala svoje nebo na visinama iznad 10.000 metara, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA) samo prošle godine uzele su 27,3 miliona KM, dok će ove godine hrvatskoj kontroli pripasti “svega” 6,6 miliona KM, dok SMATSA neće dobiti ništa.

“U slučaju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe u toku 2020. godine prestane sa pružanjem usluga kontrole vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru BiH, povrat iznosa veće ili manje naplate će se vršiti na osnovu stvarnih troškova za pružene usluge, a u skladu sa principima ‘Eurocontrola'”, navodi se u odluci koja bi trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je, ukupno gledano, ove godine za BiH predviđeno manje novca nego godinu ranije. Finalna baza en-route troškova BiH za 2020. godinu je usvojena u ukupnom iznosu od 76.840.504 KM, dok je prošle godine to bilo 85,3 miliona KM, što može da znači da će ove godine preko teritorije BiH biti manje preleta nego ranije.

U BHANSA na naše pitanje zašto su ove godine baza en-route troškovi manji nego ranije rečeno je da je to rezultat preuzimanja kontrole vazdušnog saobraćaja u gornjem dijelu cjelokupnog vazdušnog prostora u BiH.

“Uzimajući u obzir značajno smanjenje troškova inostranih pružaoca usluga s jedne strane, te povećanje troškova BHANSA zbog povećanog obima izvršenih operacija s druge, ukupna baza troškova za 2020. je manja u odnosu na 2019. za oko 10 posto”, naveli su u BHANSA. Dodali su da su komponente troškova domaćih pružaoca usluga u vazdušnom prostoru u BiH, BHANSA i BHDCA veće za 12,26 miliona KM u ovoj godini u odnosu na godinu ranije.

“Shodno tome, očekivano je da će i porast prihoda po osnovu rutnih naknada za BiH biti veći u ovom iznosu”, istakli su iz ove agencije i dodali da njihovi ukupni prihodi konstantno rastu.

“Tako su u periodu 2015-2020. uvećani za 104 posto”, ističu u BHANSA.

Podsjećanja radi, BiH je 5. decembra prošle godine sa nekoliko godina kašnjenja preuzela kontrolu nad svojim nebom i iznad 10.000 KM, s tim da je dobar dio BiH i dalje pod kontrolom Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

(Nezavisne)

Tegeltija potpisuje odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara potvrdio je danas “Nezavisnim” da je odluka o preraspodjeli sredstava MMF spremna, da je proslijedio ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i da će danas to biti realizovano.

MUP: Prijetnje Službi predsjednika Republike Srpske

Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci dva izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje” iz člana 359 KZ RS i ”Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluge” iz člana 260 KZ RS

MILIČEVIĆ: SDS u Tesliću isključio pet članova, ali stranka jedinstvena i jaka

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević rekao je danas da je ta stranka u Tesliću u proteklom periodu isključila pet članova, ali da je i dalje jedinstvena i jaka, te da očekuje sigurnu pobjedu u toj opštini na predstojećim lokalnim izborima. Miličević je na konferenciji za novinare u Tesliću naveo da će organi ove partije

NOVI SISTEM NADZORA: Kladionice bez “lova u mutnom”

I pored znatnog povećanja prihoda, Republika Srpska u “sivoj zoni” igara na sreću još gubi milione maraka na godišnjem nivou, procjenjuju u Ministarstvu finansija. U praksi to znači da većina priređivača igara na sreću i dalje uspijeva da prikrije dobar dio svojih prihoda. Jedini način da se to izbjegne, a igre na sreću potpuno legalizuju

Od danas u prodaji Early Bird ulaznice za deveti Fresh Wave Festival!

Počela je prodaja promotivnih Early Bird ulaznica za deveto izdanje NEKTAR Fresh Wave festivala! Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 6. do 8. avgusta na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Do sada su svoje nastupe potvrdili Sven Vath, Artbat, Nastia, Ilario Alicante, Mladen Tomić, Nebs Jack, Joma Maja, Woodie, a riječ je o izvođačima čija su imena

LIDER U OBLASTI PRIVATNOG SISTEMA BEZBJEDNOSTI: Kompanija „Sector Security“ tokom pandemije sačuvala radna mjesta za svih 1400 zaposlenih

Kompanija „Sector Security“, koja se već dvije decenije smatra liderom u oblasti privatnog sistema bezbjednosti, a koja širok spektar svojih usluga pruža klijentima širom BiH, tokom trajanja pandemije uspjela je da sačuva radna mjesta za svih 1.400 zaposlenih, te u skladu sa potrebama svojih klijenata svoje ponude da upotpuni i dodatnim sadržajima. Pravovremene reakcije rukovodstva

TRI SMRTNA SLUČAJA: Virus korona potvrđen kod još osam osoba u Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 395 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod osam osoba u Republici Srpskoj. Radi se o tri ženske i pet