U BiH slijeće još 12,2 miliona KM

Nakon što su u potpunosti preuzele kontrolu nad većim dijelom neba u BiH, agencije u BiH koje se bave civilnim vazduhoplovstvom dobiće po osnovu rutnih naknada u ovoj godini 12,2 miliona KM više nego u 2019.

Istovremeno, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, tačnije njihove kontrole letenja, u ovoj godini u odnosu na 2019. dobiće čak 20 miliona KM manje.

Naime, Odlukom o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru BiH za 2020. godinu, koja bi uskoro trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH, a na osnovu utvrđenih iznosa u bazi en-route troškova BiH, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine  (BHANSA) ove godine pripašće 67,9 miliona KM, dok je prošle godine po ovom osnovu dobila “svega” 57 miliona KM. Ova sredstva raspoređuje “Eurocontrol”. Pored BHANSA, novac od rutne naknade kada je u pitanju BiH dobiće i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) i oko dva miliona KM.

Kada su u pitanju kontrole letenja iz regiona, zbog činjenice da BiH nije kontrolisala svoje nebo na visinama iznad 10.000 metara, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA) samo prošle godine uzele su 27,3 miliona KM, dok će ove godine hrvatskoj kontroli pripasti “svega” 6,6 miliona KM, dok SMATSA neće dobiti ništa.

“U slučaju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe u toku 2020. godine prestane sa pružanjem usluga kontrole vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru BiH, povrat iznosa veće ili manje naplate će se vršiti na osnovu stvarnih troškova za pružene usluge, a u skladu sa principima ‘Eurocontrola'”, navodi se u odluci koja bi trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je, ukupno gledano, ove godine za BiH predviđeno manje novca nego godinu ranije. Finalna baza en-route troškova BiH za 2020. godinu je usvojena u ukupnom iznosu od 76.840.504 KM, dok je prošle godine to bilo 85,3 miliona KM, što može da znači da će ove godine preko teritorije BiH biti manje preleta nego ranije.

U BHANSA na naše pitanje zašto su ove godine baza en-route troškovi manji nego ranije rečeno je da je to rezultat preuzimanja kontrole vazdušnog saobraćaja u gornjem dijelu cjelokupnog vazdušnog prostora u BiH.

“Uzimajući u obzir značajno smanjenje troškova inostranih pružaoca usluga s jedne strane, te povećanje troškova BHANSA zbog povećanog obima izvršenih operacija s druge, ukupna baza troškova za 2020. je manja u odnosu na 2019. za oko 10 posto”, naveli su u BHANSA. Dodali su da su komponente troškova domaćih pružaoca usluga u vazdušnom prostoru u BiH, BHANSA i BHDCA veće za 12,26 miliona KM u ovoj godini u odnosu na godinu ranije.

“Shodno tome, očekivano je da će i porast prihoda po osnovu rutnih naknada za BiH biti veći u ovom iznosu”, istakli su iz ove agencije i dodali da njihovi ukupni prihodi konstantno rastu.

“Tako su u periodu 2015-2020. uvećani za 104 posto”, ističu u BHANSA.

Podsjećanja radi, BiH je 5. decembra prošle godine sa nekoliko godina kašnjenja preuzela kontrolu nad svojim nebom i iznad 10.000 KM, s tim da je dobar dio BiH i dalje pod kontrolom Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

(Nezavisne)

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to

Beba iz Srbije izliječena od virusa korona

U Srbiji je ozdravio najmlađi pacijent obolio od virusa korona – beba rođena 4. marta. Beba čiji su inicijali V.B. izliječena je i otpuštena danas sa odjeljenja pedijatrije na beogradskoj klinici “Dragiša Mišović”, nakon 15 dana borbe, potvrdila je porodica ovog dječaka. Dva kontrolna testa bila su negativna, pa je beba danas sa majkom puštena

LUKAČ: Za izazivanje panike i nereda predviđene kazne i do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM. Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Srpskoj, predviđene novčane kazne za fizička ili

Preminuo Radomir Antić

Radomir Antić poznati fudbalski trener umro je u Madridu u 71. godini života, javio je Atletiko Madrid. Bivši fudbaler i nekadašnji selektor Srbije, jedini je trener koji je vodio Real Madrid, Atletiko i Barselonu. Iako postoji klub sa kojim se Radomir oduvek poistovećivao, to je Atletiko, s kojim je napravio istoriju u sezoni 2005-2006, osvajajući