Vijesti 17.04.2016.

U BiH vidljiv napredak u realizaciji reformskih procesa

ČITANJE: 2 minute
cvijanovic sastanak
Direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn poručila je da je Svjetska banka spremna da prati BiH i da realizuje dogovorene projekte onoliko brzo, koliko to može BiH.

Goldštajnova je, na sastanku u Vašingtonu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem na kojem je razgovarano o realizaciji tekućih projekata i budućoj saradnji BiH sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, izrazila optimizam zbog napretka koji je BiH ostvarila u protekloj godini.

Ona je naglasila da će Svjetska banka i u narednom periodu nastaviti da pruža pomoć u prevazilaženju problema, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Goldštajnova je istakla da je ovo prvi put da delegacija BiH ima sastanke na izuzetno visokom nivou u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ i da je to znak da ulazi u novu dinamičku fazu u kojoj je moguć dalji napredak na putu ka EU.

Razgovarajući o projektima koji se finansiraju sredstvima Svjetske banke, Zvizdić je zatražio od Goldštajnove da novac za projekte bude ralizovan u dinamici u kojoj će BiH biti spremna da ih realizuje. Riječ je o projektima infrastrukture, rekonstrukcije zdravstvenog sistema, javnih preduzeća i projektima posvećenim jačanju transportne i energetske infrastrukture.

Zvizdić je istakao da su u BiH svi svjesni da reforme u svim sektorima nemaju alternativu i da se mora raditi na ozdravljenju cjelokupnog sistema da bi investicije dale rezultate. On je zahvalio za dosadašnju saradnju i rekao da je Svjetska banka jedan od najvećih institucionalnih investitora u BiH i pohvalio kontinuiranu savjetodavnu i tehničku podršku u različitim oblastima.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Tatjana Proskurjakova, ambasador BiH u SAD Haris Hrle i guverner Centralne banke BiH Safet Softić.

(Agencije)