Svijet 27.11.2020.

U BLIZINI TEHERANA: Ubijen glavni ekspert za iranski nuklearni program

ČITANJE: 2 minute

Ubijen je Mohsen Fakhrizadeh, znanstvenik i glavni stručnjak u iranskom nuklearnom programu, potvrdilo je iransko Ministarstvo obrane.

Fakhrizadeh je bio vođa istraživačkog i inovacijskog odjela u Ministarstvu obrane, dodaju, prenosi index.hr.

Fakhrizadeh je ubijen blizu Teherana, glavnog grada Irana, javlja iranski Press TV.

Prije nekoliko godina preživio je jedan atentat, ali ovoga puta su ga ubili. Navodno je ubijen zajedno sa svojim tjelohraniteljima u regiji Damavandu blizu Teherana.

Prema objavljenom priopćenju za javnost Ministarstva obrane, ubijen je u terorističkom napadu dok se vozio u automobilu zajedno sa svojim tjelohraniteljima. Ne navode krivca za napad.

Došlo je do pucnjave, a tijekom izmjene vatre između njegovih tjelohranitelja i terorista Fakhrizadeh je kritično ozlijeđen. Hitno je prebačen u bolnicu gdje je podlegao ozljedama.

“Liječnici, nažalost, nisu uspjeli spasiti Fakrizadeha, pa je prije nekoliko minuta taj menadžer i znanstvenik dosegao visok status mučeništva, nakon godina borbe”, priopćile su iranske Oružane snage.

Iranska novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su “teroristi raznijeli drugi automobil” prije nego što su pucali na vozilo u kojem su bili Fakrizadeh i njegovi tjelohranitelji.

Fakrizadeh je bio među rijetkim znanstvenicima spomenutima u “konačnoj procjeni” Međunarodne agencije za atomsku energiju iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu.

Fakhrizadeha Zapad, Izrael i iranski disidenti dugo sumnjiče da stoji iza onog što smatraju prikrivenim programom izrade atomske bombe koji je zaustavljen 2003.

Iran dugo niječe da pokušava razviti nuklearno oružje.

Iranski mediji pišu da je Fakhrizadeh bio visokopozicionirana politička i strateška figura u Iranu te je radio kao profesor fizike na Sveučilištu Imam Hussein. Bio je i viši znanstvenik u iranskom Ministarstvu obrane i logistike oružanih snaga.

Neki ga nazivaju iranskim Robertom Oppenheimerom i daleko najvažnijim iranskim nuklearnim znanstvenikom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu 2018. ga je spomenuo na jednoj prezentaciji i rekao “zapamtite njegovo ime”.

Iranci zaprijetili da će uzvratiti

Iranski vojni zapovjednik poručio je ubrzo nakon uspješnog atentata da će Iran uzvratiti udarac protiv ubojica iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha.

“Udarit ćemo kao grmljavina na ubojice ovog potlačenog mučenika i natjerat ćemo ih da se pokaju zbog svog postupka”, tvitao je Hossein Dehghan, vojni savjetnik iranskog vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hameneija, prenosi Reuters.

Ministar vanjskih poslova okrivio Izraelce za napad

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif okrivio je Izrael za napad i ubojstvo Fakhrizadeha.

“Teroristi su danas ubili eminentnog iranskog znanstvenika. Ovaj kukavičluk – s ozbiljnim naznakama izraelske uloge – pokazuje očajničko ratovanje počinitelja te Iran poziva međunarodnu zajednicu – a posebno EU – da prekine svoja sramotna dvostruka mjerila i osudi ovaj čin državnog terora”, tvitao je Zarif.

(SB/Banjaluka.net)