Vijesti 03.03.2016.

U Boriku još 100 mjesta za mališane

ČITANJE: 2 minute
vrtic
Naselje Borik dobiće u toku ove godine dodatnih 100 mjesta za smještaj mališana u vrtiće. Ovo je potvrđeno u Gradskoj upravi.

– Planirana je dogradnja vrtića “Nataša” i povećavanje kapaciteta za četiri vrtićke grupe, odnosno 100 mališana – rekla je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević.

U Gradskoj upravi kažu da je budžetom grada za ovu godinu planirano 700.000 KM za izgradnju novih vrtića, te se roditelji mališana koji se nalaze na listama za smještaj s pravom nadaju da bi se ovim sredstvima mogla poboljšati situacija baš u njihovim naseljima.

– Gradu je potrebno više vrtića i prioritet svakako predstavljaju naselja u kojima ne postoji obdanište, naročito Ada, Kuljani, Paprikovac i Petrićevac. Situaciju olakšava činjenica da u gradu postoje 24 privatna vrtića, koji znatno povećavaju prihvat djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju – istakla je Dragojević.

U Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje ističu da je po njihovim podacima prioritet za izgradnju novog vrtića naselje Lazarevo.

– Najveći broj mališana na listama čekanja za smještaj je upravo u Lazarevu i smatramo da bi izgradnjom druge faze vrtića “Kolibri” koji se nalazi u tom naselju bilo moguće proširiti kapacitete za dodatnih 300 mjesta – rekla je direktor Centra Nataša Radulović.

Ističe da je i izgradnja novih stambenih naselja i povećan broj stanovnika u njima uzrokovala potrebu i za izgradnjom vrtića.

– U naselju Aleja-Centar izgrađeno je mnogo zgrada, a brojni stanari su mladi bračni parovi sa djecom. Slična situacija je i u novom naselju pod Starčevicom. Sve to utiče na prioritete prilikom razmatranja izgradnje novih vrtića – dodala je Radulovićeva.

Ona smatra da bi se u sklopu Osnovne škole “Miloš Crnjanski” na Petrićevcu mogao adaptirati prostor za smještaj još oko stotinu mališana.

Kapaciteti

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović kaže da Centar trenutno raspolaže sa 22 vrtića, u kojima je smješteno oko 2.200 djece raspoređenih u 93 vrtićke grupe. Na listama čekanja za smještaj u obdaništa nalazi se oko 1.400 mališana.

(Glas)