Magazin 21.07.2019.

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

ČITANJE: 1 minuta

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je simbolika kola u tome što je Bosanski Petrovac “BiH u malom” gdje živimo jedni sa drugima a ne jedni pored drugih.

Petrovačko kolo je lepeza igara iz svih dijelova Krajine, ali i šire. Kulturno-umjetnička društva su se predstavila igrama iz Krajine, Srbije, kao i muslimanskim i mnogim drugim igrama, u izvedbi  dobro uvježbanih KUD-ova iz Drvara, Bosanske Otoke, Ključa, Glamoča, kao i domaćina iz Drinića, te pjevačkog etno ansambla “Uspomene” iz Drvara.

Nakon programa koji se završio dodjelama zahvalnica i centralnom tačkom “Velikim kolom” u kojem su sva društva zajedno odigrala kolo, gosti i učesnici su uživali do kasno u noć.