Vijesti 02.04.2018.

U BRAKU TEK SVAKI DESETI Mladi se zbog nesigurnosti ne odlučuju za potomstvo

ČITANJE: 2 minute

Najnovija anketa Omladinske politike grada Banjaluka 2018 – 2022. godine pokazala je da oko 90 odsto mladih Banjalučana nije reklo sudbonosno da, mahom zato što prije braka žele sigurno zaposlenje.

Višegodišnji podaci pokazuju da se starosna granica mladenaca pomjera iz godine u godinu.

Nešto više od 10 odsto ispitanika pozitivno je odgovorilo na pitanje „Da li ste u braku“, a odgovarali su mladi Banjalučani do 30 godina.

– Bez posla, podrške sistema, stalnog zaposlenja i redovnih primanja nema budućnosti za porodicu. Lakše je bilo prije na selu kada svi imaju baštu i uvijek nešto za jesti, ali ovaj život na betonu traži više – smatra Banjalučanin Branko Simić.

Neće, kaže, da se oženi pa da razmišlja kako će platiti režije, jer plata koju trenutno ima nije dovoljna za dvoje, a kamoli za porodicu.

– Možda sam sebičan, ali neću osnivati porodicu dok ne budem imao sve uslove za to, a pri tom mislim na stalan posao i stan. Znam da isto misli i većina moje generacije – kaže ovaj Banjalučanin.

Osim što su mladi postali ambiciozniji i skloni „pripremanju terena“ za brak, obrazovanje je dosta odložilo stvaranje porodice, smatra sociolog Dragana Aleksić.

– Brak je, u odnosu na neke prethodne godine, odložilo i studiranje. Retko ko danas ne studira, a to oduzme bar četiri godine. Zatim nekoliko godina oduzme i traženje posla, a mladi danas traže neke idealne uslove kako bi stupili u brak. Rijetko razmišljaju o tome da se idealni uslovi ne čekaju, nego stvaraju zajedno sa partnerom – kaže Aleksićeva.

Dodaje da će se mlad čovek teško odlučiti na brak ili samostaln život ako nema stabilna primanja.

– Svi znamo u kakvom okruženju živimo i da su rijetki oni koji se poslije studiranja zaposle u struci, primaju redovnu platu i mogu da finansiraju sami sebe, a kasnije i porodicu. Tako da je sve ovo neki prirodan tok vremena koje dolazi – zaključila je Aleksićeva.

Navikli na život sa roditeljima

Navedeno istraživanje pokazalo je, ne samo da se mladi teško odlučuju na brak, nego se teško odvajaju od roditeljskom doma.

Skoro 80 odsto mladih Banjalučana živi sa roditeljima, a čak više od pola njih nikada nije ni napuštalo roditeljski dom.

(Srpskainfo)