Svijet 25.05.2021.

U Brazilu uhapšen jedan od najtraženijih mafijaša na svijetu

ČITANJE: 1 minuta

Mafijaški vođa, Talijan Rocco Morabito, krijumčar droge koji je od lipnja 2019. u bijegu nakon bijega iz urugvajskog zatvora, uhapšen je u ponedjeljak u Joao Pessoi, na sjeveroistoku Brazila, saopštile su vlasti.

Rocco Morabito, kojeg smatraju vođom ‘Ndraghete (kalabreške mafije) uhvaćen je “zajedno s još jednim talijanskim bjeguncem” čiji identitet nije otkriven, nakon “zajedničke istrage Brazila i Italije”, saopštila je Brazilska savezna policija.

Riječ je o najtraženijim kriminalcima u Italiji, navodi brazilska policija.

“Od 1990-ih postoje tragovi djelovanja Rocca Morabita u organiziranju krijumčarenja droge između Brazila i Europe”, rekla je policija koja je za utorak zakazala tiskovnu konferenciju na kojoj će iznijeti pojedinosti o operaciji.

Morabito (54) je uhapšen po nalogu Vrhovnog suda.

Osuđen na 30 godina zatvora

Talijansko pravosuđe traži Morabita od 1995. pod optužbom za nezakonito udruživanje i za krijumčarenje droge. U odsutnosti je osuđen na 28 godina zatvora, a zatim na 30 godina.

Talijan, kojeg smatraju jednim od najtraženijih kriminalaca u svijetu, uhaošen je 2017. u hotelu u Montevideu pošto je 13 godina pod lažnim identitetom živio u urugvajskom ljetovalištu Punti del Este.

Urugvajsko pravosuđe je 2018. odobrilo njegovo izručenje u Italiju, ali je u lipnju 2019. uspio preko krova pobjeći iz najvećeg zatvora u Montevideu i od tada je bio u bijegu, prenose agencije.

(A.M.)