Biznis 17.12.2020.

U BRISELU NISU ODUŠEVLJENI: Kinezi žele da preuzmu kompaniju “Air Serbia”

ČITANJE: 2 minute

Zvanični Peking je zainteresovan da jedna od tri najveće kineske državne avio-kompanije kupi paket akcija Etihada u firmi Air Serbia, piše list Danas pouzivajući se na dobro obaviještene izvore bliske Vladi Srbije.

List piše da Kinezi žele da kupovinom paketa od 49 odsto akcija nekadašnjeg JAT-a učvrste svoju poziciju velikog investitora u Srbiji (nakon akvizicije Železare Smederevo i RTB Bor) i tako na “mala vrata” uđu na evropsko avio-tržište.

Navodi se da je “u tom cilju zvanični Peking je već obavijestio Vladu Srbije da je spreman da jedna od kompanija u vlasništvu kineske države preuzme paket akcija koji kontroliše Etihad, koji je već dugo u problemima, zbog čega se spekuliše da želi da izađe iz vlasništva u Air Serbiji, kompaniji koja posluje negativno”.

– Državi Srbiji bi svakako odgovaralo da jedna velika kineska avio kompanija postane vlasnik i time faktički preuzme upravljanje Air Serbijom. Shodno tome Vlada Srbije ne bi imala nikakve primjedbe na to da Etihad proda svoje akcije kineskoj kompaniji. Međutim, u Vladi postoji dilema da li da kao većinski vlasnik Air Serbije da svoju saglasnost na takvu odluku, odnosno da prihvati kinesku kompaniju kao novog partnera, jer postoji bojazan da bi Brisel negativno reagovao na to, rekao je sagovornik Danasa.

List navodi da je “poznato da je Evropska unija veoma skeptična prema bilo kakvim kineskim ulaganjima u zemlje starog kontinenta jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga a kompanije iz te zemlje smatra sklonim nelojalnoj konkurenciji i kršenju tržišnih pravila po kojima funkcioniše ekonomija u zemljama članicama Unije”.

Dodaje se da Brisel takvu politiku prema kineskim investicijama očekuje i od svojih partnera, poput Srbije koja želi da postane član EU.

Upravo je to razlog zbog koga, kako navodi Danas, Vlada Srbije nije ni dala pozitivan odgovor na prijedlog Pekinga niti je sa tom informacijom izašla u javnost.

Kina u svom vlasništvu ima tri moćne avio-kompanije Air China, China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

(Danas)

Oznake: Air Serbia