Svijet 08.12.2022.

U BRITANSKIM POŠTAMA: U opticaju prve kovanice s likom novog kralja

ČITANJE: 1 minuta

Prve kovanice s likom britanskog kralja pojaviće se u opticaju u poštama širom Velike Britanije od četvrtka.

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, a naličje novčića ili “rep” obilježava život i nasljeđe kraljice Elizabete II, prenosi Jutarnji list.

Komemorativna verzija novčića objavljena je u oktobru, generišući rekordan broj posjetilaca veb-stranice Kraljevske kovnice u naredna 24 sata.

Oko 9,6 miliona kovanica od 50 penija konačno će ući u opticaj, u skladu s potražnjom.

Rebeka Morgan, direktorka kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: “Danas obilježavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Čarlsa III koji se pojavljuje na 50 penija u opticaju”.

“Kraljevskoj kovnici je povjereno stvaranje kovanica s likom monarha više od 1.100 godina i mi smo ponosni što nastavljamo ovu tradiciju tokom vladavine kralja Čarlsa III”.

Kraljevu figuru kreirao je vajar Martin Dženings, a Čarls ju je lično odobrio.

U skladu s tradicijom, portret kralja je okrenut ulijevo – u suprotnom smjeru od pokojne kraljice.

Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazanog unutar štita. Između svakog štita je amblem domorodaca: ruža, čičak, djetelina i praziluk.

Svi novčići Ujedinjenog Kraljevstva s likom kraljice Elizabete II ostaće zakonito sredstvo plaćanja i u aktivnom prometu.

Oznake: Kralj Čarls, Peni