Vijesti 09.12.2015.

U budžetu neće biti umanjena sredstva za boračku populaciju

ČITANJE: 3 minute
savanovic milenko
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da u budžetu za narednu godinu neće biti umanjenja sredstava za boračku populaciju koja je prioritetna kategorija.

Nakon sastanka delegacije Vlade, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, i Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Savanović je naglasio da je zajednički cilj jačanje i odbrana Srpske u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu.

– Zbog toga populacija koja je dala najviše za Republiku, a to su borci, ratni vojni invalidi i svi učesnici rata, moraju biti prioritet prilikom planiranja budžeta- rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

Savanović je dodao da je Uredba o rješavanju preostalih stambenih pitanja boračke populacije u radnoj verziji dostavljena Boračkoj organizaciji.

– Mi ćemo tom Uredbom obuhvatiti sve one koji nisu iz opravdanih razloga u prethodnim programima riješili svoje stambeno pitanje. To su porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, a ostavljena je mogućnost da se Uredba proširi i na slučajeve demobilisanih boraca koji su u teškom socijalnom stanju- poručio je Savanović.

On je istakao da Vlada i resorno ministarstvo imaju stav da se akcionim planom zapošljavanja poveća komponenta za demobilisane borce, jer je njihovo zapošljavanje u dugoročnom smislu mnogo korisnije od samog povećanja boračkog dodatka.

Savanović je napomenuo da je na sastanku bilo riječi i o liječenju boraca koji su ostali da žive u Federaciji BiH, za koje je neophodno ostvariti liječenje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Savanović je dodao da je današnji sastanak Vlade i Saveza sindikata dokaz dobre volje Vlade, te da je dijalog jedini način da se dođe do rješenja.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da se ova organizacija ne bori ni za kakve posebne privilegije, nego da se steknu uslovi da borci rade i žive od svog rada. Ukoliko se to ostvari, oblik društvenog priznanja za učešće u stvaranju Republike Srpske može biti i simboličan.

Savčić smatra da je potrebno povećati efikasnost prilikom zapošljavanja boraca, što i Vlada predlaže.

– Ako borci nemaju od čega da žive, nego samo od nekog novčanog davanja iz oblasti prava boračko–invalidske zaštite, onda to predstavlja krupan socijalno-ekonomski problem- ocijenio je Savčić.

On je dodao da bi trebalo detaljnije analizirati Uredbu o boračkom dodatku, kako bi se uvidjele mogućnosti koje se mogu promijeniti, a koje ne iziskuju velika izdvajanja Republike.

– U narednom periodu trebalo bi raditi na rješavanju društvenog statusa BORS-a, o čemu smo se više puta tokom godine izjašnjavali. Današnji sastanak nije organizovan da bi se ti problemi riješili, nego identifikovali zajedno sa rokovima i nosiocima njihovog rješavanja- naglasio je Savčić.

On je rekao da neće odustati da se stambeno zbrinu oni koji na to imaju pravo iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te da će BORS nastojati da se barem manji fond stanova obezbijedi i za demobilisane borce.

– BORS je jasno dao do znanja da nikada neće biti kamen o vratu Republike Srpske koji će je vući na dno, ali nećemo ni prihvatiti ulogu koja će nas držati na margini društvenih događaja- naglasio je Savčić.

Savčić je dodao da je na današnjem sastanku premijera Srpske i ministra upoznao sa aktivnostima BORS-a u protekloj godini, sa problemima ove populacije i mogućnostima njihovog rješavanja.

– BORS ima i finansijskih problema koji su posljedica preuzetih obaveza iz prošlog perioda, ali tu su nam ponuđena neka rješenja. Radni prostor BORS-a takođe je delegiran i dobili smo odgovarajuće rješenje- istakao je Savčić.

On je podsjetio da je račun BORS-a bio blokiran, te da su zbog dugova tražili pomoć Vlade i da će ministar taj problem riješiti početkom godine.

Savčić očekuje da će do kraja januara biti organizovan tematski sastanak na kojem će se detaljno razgovarati o ovim problemima i njihovom rješavanju.

(Agencije)