Vijesti 13.02.2021.

U Bužimu ništa novo – Uniforme, zastave Armije BiH i povici “Tekbir – Alahu ekber”

ČITANJE: 2 minute

Bužim obilježava slom “srbo-četničke ofanzive” kako kažu, uz ratnu simboliku – povike Tekbir – Alahu ekber, maskirnu uniformu, zastave Armije BiH i slike koje se skoro pa ne razlikuju od ratnih devedesetih. Ono što su u Bužimu još jednom predstavili više liči na ISIL, nego na BiH 2021. godine.

Dok se Srbima spočitavaju okupljanja četnika u Višegradu, čitava BiH uporno ćuti na dešavanja u Bužimu. Obilježavanja i poruke koje dolaze iz tog mjesta po prvi put je ispratila ATV. Do tada niko nije govorio o okupljanjima u Bužimu iako to traje godinama unazad.

Ove godine Nijaz Malkoč, predsjednik Mjesne zajednice Srbljani pozvao je na okupljanje u Bužimu, a njihov način obilježavanja nije promijenilo ni medijsko izvještavanje kao ni reakcije koje su dolazile iz Republike Srpske.

Uz povike Tekbir – Alahu ekber, uniformisana lica, među kojima je bilo i onih sa crnim maskama preko lica, zastave Armije BiH otpočelo je obilježavanje sloma Februarske ofanzive.

Sa megafona se čulo uputstvo da se ne pjevaju nacionalističke pjesme, da ne bude uvredljivih povika jer su osjetili prozivke. Jedan od komentara na prenos uživo glasio je “Je l’ se to u rat spremate?”, na šta je stigao odgovor da “Neće više Mujo čekati pred vratima da ga kolju”.

Na prethodno izvještavanje ATV-a o uznemirujućim slikama i porukama koje stižu iz Bužima, dobili smo odgovor Boračkih udruženja opštine Bužim gdje su naša izvještavanja nazvali skandaloznim, punim mržnje kao i skandaloznim izjavama političara i javnih ličnosti iz Republike Srpske.

Na sve ovo, federalni mediji su ostali nijemi. Dešavanja u Bužimu su slika i prilika BiH.

Na posljednjim objavama vidi se marš prvo uniformisanih lica sa zastavama Armije BiH, a u koloni se poslije pojavljuju i pojedina udruženja bez ratnih obilježja uz zastave BiH.

Ono što je najviše uznemirujuće u svakoj ovoj priči su mladići koji se nalaze u tim kolonama, uniformama, povicima i zastavama. To su osobe koje rat nisu vidjele. Ali to je budućnost BiH u svakom pogledu. Mladi, ratoborni, ratom obuzeti sa potisnutom mržnjom koja će eventualno izaći iz svih njih.

(A.M.)