Vijesti 04.08.2016.

U Čelincu metar drva 60, u Banjaluci 70 KM

ČITANJE: 1 minuta

Iako su vrele ljetne temperature, mnogi građani u BiH već kupuju ogrev za zimu, potvrdili su prodavci, a cijena iscijepanih drva sa prevozom dostiže do 75 KM po metru kubnom.

Cijene se razlikuju od vrste, količine, ali i mjesta nabavke. Trgovci savjetuju da građani već sada počnu s pripremama jer bi na jesen cijene mogle da se povećaju.

I kupac Predrag J., koji je nabavio već deset metara drva, kaže da se odlučio sada za nabavku jer je strahovao da će na jesen poskupiti. Tako na području Sarajeva metar iscijepanih drva po metru kubnom iznosi 65 KM sa besplatnim prevozom, dok u Mostaru drva koštaju 60 KM, a iscijepana i do 75 KM.

U Čelincu njihova cijena dostiže 60 KM, a sa prevozom do Banjaluke 70 KM. “Ako u obzir uzmemo da je za pripremu ogreva potrebno dodatno izdvojiti novac za cijepanje i rezanje, početna cijena se uvećava za najmanje još 10 KM, tako da bi u ovom periodu metar kubni iznosio minimalno 80 KM”, rekao je jedan Banjalučanin.

U oglasima za prodaju i potražnju drveta mogu se vidjeti različite ponude, tako neki kupci nude auta ili čak kapitalnije knjige u zamjenu za ogrev, što svjedoči i o besparici.

“Potražnja je ove godine počela mnogo ranije nego prethodnih godina i dosta je dobra. Cijena jedne palete cijepanog drveta iznosi 160 KM sa dostavom”, poručili su iz preduzeća “Lana – exportimport” .

Iz Šumskog gazdinstva “Banjaluka” rekli su nam da je cijena ogreva za ovu godinu po jednom metru kubnom 46,82 KM, a da se veća potražnja tek očekuje. “Zasad postoji potražnja, ali ne u toliko velikom intenzitetu kao što se očekuje u septembru, nakon godišnjih odmora”, poručuju iz Šumskog gazdinstva.

(nezavisne.com)