Vijesti 19.09.2021.

U Čelopeku kod Zvornika služen parastos za poginule borce VRS i mještane stradale u Jasenovcu

ČITANJE: 2 minute

Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na spomenik u zvorničkom naselju Čelopek, danas je odata pošta za 25 boraca Vojske Republike Srpske koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i za više od 50 mještana koji su 1941. godine u Drugom svjetskom ratu odvedeni u logore Jasenovac i Dahau.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici gradske Boračke organizacije, gradskog Udruženja ratnih vojnih invalida i Gradske uprave Zvornik, prenosi BL portal.

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije u Čelopeku Cviko Erić rekao je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 25 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ iz Čelopeka koji su branili svoja ognjišta i nejač. On je dodao da je iz Čelopeka u VRS bilo oko 300 boraca.

“Mještani Čelopeka su ponosni da se u odbramebo-otadžbinsko ratu nije niko svetio komšijama muslimanima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, muslimani u Čelopeku su u Drugom svjetskom ratu pod ustaškim vođstvom samo iz Čelopeka odveli više od 50 muškaraca koji su stradali u logorima Jasenovac i Dahau. Erić je naglasio da se ovi zločini nad srpskim narodom i vojnicima nikada ne smiju zaboraviti.

On je rekao da su spomenik poginulim borcima podigli mještani uz pomoć grada i gradske Boračke organizacije. “To je sveto mjesto na kome se treba pokloniti sjenima onih čijom zaslugom živimo u slobodi”, dodao je Erić.

Erić je naveo da spomenički kompleks čini krst sa imenima poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nadograđen sa dvije ploče, od kojih su na jednoj usklesana imena civilnih žrtava rata, a na drugoj imena boraca koji su u Drugom svjetskom ratu branili ognjišta od najezde ustaša i drugih neprijatelja ili su odvedeni u logore iz kojih se nikada nisu vratili.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Lazar Ristić rekao je da su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Čelopeka dali ogroman doprinos u oslobađanju Zvornika i Republike Srpske. On je podsjetio da su borci iz Čelopeka učešćem u ratu imali veličinu bataljona.

Ristić je rekao da su se mještani ovog naselja organizovali i izgradili spomenik palim borcima u znak sjećanja na njihove zasluge i doprinos stvaranju slobode svojim naslednicima, a izgradnju su pomogli gradska Boračka oranizacija i gradska uprava.

On je naveo da skoro svaka mjesna zajednica Zvornika ima spomenik koji svjedoči o odbrani svojih naselja i cjelokupnog područja Zvornika i Republike Srpske.

Ristić je rekao da će gradska Boračka organizacija nastojati da se i u ostalih nekoliko mjesnih zajednica izgrade spomenici palim borcima, koji će vječno svjedočiti o herojskoj odbrani srpskog naroda.

(SB)

Oznake: Čelopek, parastos