Vijesti 30.05.2017.

U četvrtak počinje gradnja toplane koja će grijati 24 sata dnevno

ČITANJE: 2 minute

Pripremni radovi na novoj toplani, koja će biti izgrađena u blizini dosadašnje, trebalo bi da počnu u četvrtak, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon potpisivanja ugovora o osnivanju privrednog društva “Eko-toplana” Banjaluka sa Dragišom Zečevićem, izvršnim direktorom Instituta za energetiku i ekologiju IEE.

“Konačno dobijamo pouzdano i kvalitetno grijanje u gradu. Dobićemo cjelodnevno grijanje u odnosu na dosadašnji dnevni režim, ali i velike finansijske efekte”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je potpisivanjem ovog ugovora riješen dugogodišnji najveći komunalni i finansijski problem grada.

“Još zimus smo govorili o jednoj ludoj ideji da se u toku ove godine pripremi, izgradi i da narednu grijnu sezonu dočekamo s novom toplanom. Formalno-pravni uslovi su stečeni i ide se dalje u izdavanje dozvole za pripremne radove da bi ih izvođač već u četvrtak mogao i započeti na terenu”, istakao je Radojičić.

Osnivanjem novog privrednog društva grad će imati i finansijsku dobit.

“Dosadašnje sezone su značile 10 do 20 miliona KM čistog troška za grad uz dodatne garancije i uz to da je novac odlazio van za nabavku mazuta. Sada za domaće tržište dobijamo 15 do 20 miliona KM koje ostaju za kupovinu energenta ovdje i dobijamo profitabilnu firmu, koja godinama treba da donosi dobitak, a ne novi minus i nove probleme gradu”, kazao je Radojičić.

Dodatna dimenzija u ovoj priči, kako je istakao, jeste da grad dobija i ekološki prihvatljivo postrojenje, jer je emisija gasova zagađenja daleko manja od sagorijevanja mazuta.

 

Radojičić je izrazio zahvalnost kompaniji IEE sa podizvođačima, koji su se prijavili na ovaj poziv, izrazili spremnost da ga izvedu i koji imaju kapacitet da projekat nove toplane realizuju u garantovanom periodu od sedam mjeseci od početka radova.
Zečević je naglasio da će grad, osim nove toplane, dobiti savremenu toplifikacionu mrežu, logistički centar za biomasu i novu dimenziju odnosa sa potrošačima.
“Tehnologija u novoj toplani djelo je domaćih stručnjaka, čime se pokreće domaća elektro, mašinska i građevinska industrija”, istakao je Zečević.
Risto Marić, direktor “Šuma RS”, poručio je da će za novu toplanu biti obezbijeđeno dovoljno biomase i drvnog sortimenta za proizvodnju drvne sječke.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Željka Cvijanović, premijer RS, Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, i najviši predstavnici gradske vlasti.

 

(Nezavisne)