Vijesti 12.04.2016.

U četvrtak sjednica Centralnog popisnog biroa

ČITANJE: 1 minuta
popis
Sjednica Centralnog popisnog biroa, na kojoj bi ponovo trebalo da budu razmotrena sporna pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva, biće održana u četvrtak, 14. aprila, potvrđeno je Srni u Agenciji za statistiku BiH.

Na sjednici Centralnog popisnog biroa održanoj prošle sedmice, na kojoj su razmatrani prijedlozi koje su uradile radne grupe za rješavanje spornih pitnja, nije postignuta saglasnost, a dogovoreno je da za narednu sjednicu svi dostave svoje prijedloge.

Portparol Agencije Mirsada Adembegović rekla je da je tokom sastanka došlo do određenih pomaka jer su sporna pitanja sagledana sa više aspekata, te su svi prijedlozi za njihovo rješavanje bili razmotreni.

-Nadamo se da bi to moglo dovesti do zajedničkog rješenja. Prijedlozi se odnose na djecu koja su davala odgovore na popisnici za sebe. Sporne su popisnice u vezi sa pitanjem 40, odnosno, mjesto rada i školovanja, te da li će se primjenjivati za ovih 100.000 popisnica koje su sporne probablistički metod- rekla je Adembegovićeva.

Ona se nada da će u skladu sa zakonom biti objavljeni podaci popisa stanovništva koji je sproveden 2013. godine. Sastanak je zakazan za 16.00 časova u zgradi Agencije za statistiku BiH u Sarajevu.

(Agencije)