Vijesti 26.04.2019.

U CILJU SPRIJEČAVANJA PREVARA NA INTERNETU Vlada RS donijela strateški dokument za suzbijanje sajber kriminala

ČITANJE: 3 minute

Sa povećanjem broja korisnika interneta u Srpskoj je posljednjih godina došlo do rasta različitih vrsta prevara u virtuelnom svijetu zbog čega je Vlada RS donijela strateški dokument kako bi suzbila sajber kriminal.

Cilj nacrta strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta od 2019. do 2023. godine, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade RS, jeste da se ne dozvoli da Srpska postane pogodno mjesto za sajber kriminalce, te jača prevencija i odgovori na izazove koji nosi kriminal na internetu.

– Strateškim pristupom i uz saradnju sa unutrašnjim i međunarodnim subjektima unaprijedićemo vlastite kapacitete za efikasnu borbu protiv sajber kriminala – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su za “Glas Srpske” da je masovnija upotreba interneta u Srpskoj dovela do rasta broja prevara u virtuelnom svijetu, te da se mahom radi o krivičnim djelima kao što su iznude, ucjene i prevare. Dodaju da su sajber kriminalci najčešće skloni popularnim kompjuterskim prevarama koje se ogledaju u unosu netačnih podatka u elektoronske baze s ciljem nezakonitog sticanja novca.

– Najčešće tehnike napada su presretanje i mejl prepiski pravnih lica iz RS i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva, nakon čega napadači izmijene podatke primatelja novčane transakcije. Obično je u pitanju jedno slovo u mejl adresi i tada žrtva novac uplaćuje na račun napadača, koji je uglavnom otvoren putem interneta u zemljama EU – rekli su u MUP-u.

Dodali su da je česta i takozvana “Militardž scam” prevara gdje napadači koristeći se tuđim slikama, video-snimcima i lažnim profilima na “Fejsbuku” i “Instagramu” biraju žene sa kojima stupe u romantičnu prepisku nakon čega od njih traže novac.

– Napadači se predstavljaju kao visoki politički ili vojni zvaničnici iz inostranstva, obično udovci i samohrani roditelji, koji imaju namjeru da napuste službu i kupe nekretninu u BiH. Zbog problema oko transfera ili prenosa veće količine novca preko granice, prevaranti traže pomoć i žrtve im uplate znatne novčane iznose – pojasnili su u MUP-u Srpske.

Naveli su da su česte i prevare u vezi sa lažnim dojavama sportskih mečeva koje se uglavnom dešavaju na “Fejsbuku” i “Instagramu” gdje napadači putem lažnih profila nude informacije o navodno tačnim rezultatima utakmica dovodeći građane u zabludu, te tražeći od njih da im uplate novac kao naknadu za dobijene informaciju.

U MUP-u ističu da se u virtulnom svijetu građani varaju i putem lažnih nagradnih igara gdje organizatori od učesnika traže fotografije i lične podatke koje kasnije koriste nezakonito, dok u onlajn kupovini naručeni proizvod često ne odgovara onom koji se nudi, a dešava se i da roba uopšte ne stigne na adresu kupca.

– Apelujemo na građane da koriste provjerene platforme za onlajn kupovinu, da paze gdje ostavljaju lične podatke i brojeve bankovnih kartica, te da koriste licencirane antivirusne programe i softvere – rekli su u MUP-u.

Subvencije

Vlada RS odobrila je juče 512.155 КM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 788 radnika iz 23 preduzeća. Data je i saglasnost na Plan utroška sredstava Ministarstvu saobraćaja i veza RS za period od 1. aprila do 30. juna prema kojem su za “Željeznice RS” planirane subvencije od 6,25 miliona КM, a za “Pošte Srpske” 250.000 КM.

(Glas Srpske)