Vijesti 17.04.2021.

U Doboju obilježeno 76 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu

ČITANJE: 2 minute

U Doboju je danas obilježeno 76 godina od oslobođenja grada od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom u Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijence su kod Spomen-kosturnice poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata položili gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, te delegacije Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj i dobojskog odbora SDP-a.

Jerinić je zahvalio organizaciji SUBNOR-a što doprinos borbe nad fašizmom prenosi na mlađe naraštaje.

“Nijednu žrtva koju je Doboj – grad heroj podnio u proteklim vijekovima ne treba zaboraviti, a tu mislim i na Prvi svjetski rat jer je ovdje bio prostor prvog koncentracionog logora u Evropi. Naravno, ne treba zaboraviti i na Drugi svjetski rat”, rekao je Jerinić novinarima.

On je naveo da su kroz ovaj grad, s obzirom da je raskrsnica puteva, prošli “svi vjetrovi” i najavio da će Gradska uprava podržavati tekovine i tradiciju kako se ne bi zaboravio doprinos i žrtve onih koji su dali život da bi Doboj danas mogao da napreduje i da se razvija.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj Novak Radojčić podsjetio je da su na današnji dan prije 76 godina, sa prostora Teslića preko Putnikovog brda nadirala 53. “Đurinova” divizija, a sa prvca Becnja, Ozrena i Lipca 45. brigada i 24. Šumadijska brigada.

Prema njegovim riječima, teško je utvrditi tačan broj palih boraca, čija su tijela sahranjivana po mjesnim grobljima.

“Naša je obaveza da se sjećamo i da gajimo tradiciju uz dužnu zahvalnost oslobodiocima Doboja koji su omogućili i dali temelje da naši narodi i narodnosti danas uživaju u slobodi”, rekao je Radojčić.

U Narodnooslobodilačkom ratu je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 695 boraca sa dobojskog područja, a u ustaško-fašističke logore odvedeno i ubijeno 642 borca i civila.

Zbog geostrateške važnosti Doboj je tokom Drugog svjetskog rata bio značajno uporište njemačkih i ustaško-domobranskih snaga, protiv kojih se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

(Srna)