Biznis 29.09.2019.

U Dobrunu otvorena fabrika za proizvodnju biomase i peleta – posao za 50 radnika

ČITANJE: 2 minute

U Dobrunu kod Višegrada otvorena je fabrika za preradu drveta, proizvodnju biomase i peleta “Zlataršped”. Investitor iz Nove Varoši uložio je milion evra, a za sada je zaposleno 50 radnika.

Premijer Radovan Višković pozvao je investitore iz Srbije da i dalje ulažu u Srpsku, kazavši da je u ovom trenutku u Republici Srpskoj najviše zaposlenih radnika u istoriji – oko 265.000.

Na opustjelim i devastiranim pogonima prijeratne fabrike boja i lakova u Dobrunu, nikla je najmodernija linija za preradu peleta kapaciteta 1,5 tona na sat i pilana za preradu drveta.

Radnici prezadovoljni jer su dobili redovno plaćen i siguran posao na pragu svojih kuća.

– Ovo je moje radno mjesto na brenti, živim u Vardištu pet do šest kilometara odavde. Zadovoljan sam platom i redovna je, što je najvažnije – kaže Nenad Mijadžević, zaposleni radnik.

Novak Todorović iz Višegrada, zaposlen u ovoj fabrici kaže da je potrebno pronaći još sličnih investitora da zaposle lokalno stanovništvo, kojeg, kako je rekao, ima mnogo nezaposlenog.

“Zlataršped” iz Nove Varoši je porodična firma, u Višegrad su došli ne samo zbog sirovine već i povoljne poslovne klime koju kreira lokalna vlast. U protekle dvije godine u Višegradu otvorena su četiri slična pogona koja zapošljavaju 100 radnika.

– Trenutno je zaposleno 50 ljudi, još nismo podvukli crtu i nismo stali sa investicijama, ali je uloženo više od milion evra. Uložiće se dodatna sredstva u finalizaciju postojeće proizvodnje i trebalo bi da bude zaposleno još 30 ljudi – rekao je Danko Pušičić, vlasnik kompanije “Zlataršped” iz Dobruna kod Višegrada.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad ističe da je ova lokalna zajednicima pomogla investitorima u infrastrukturi.

On je naglasio da se svake godine iz budžeta izdvajaju sredstva za pomoć sličnim projektima, pri izgradnji infrastrukture, od kanalizacije, vodovoda, električne energije, rasvjete da bi se pomoglo svima koji žele da ulažu u opštini Višegrad.

Zahvalivši investitoru za ulaganje u Dobrun koje će zadržati stanovništva, premijer Radovan Višković rekao je da se Srpska i Srbija jedino mogu odbraniti ako se ekonomski uvezuju.

– Nedavno su donesena određena zakonska rješenja koja će podstaći investicije u Republici, a odnose se na to da svi koji investiraju budu oslobođeni poreza na vrijednost investicije za opremu koju žele da instaliraju u proizvodnim pogonima, te da na povećanje plata postoji povrat određenih sredstava – kazao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Premijer Srpske obišao je danas i HE Višegrad uvjerivši se da jedan od najvažnijih segmeneta elektroenergetskog sistema Srpske stabilno posluje.

U prilog tome činjenica da je to preduzeće izdvojilo 900.000 KM za asfaltiranje pristupnih i puteva u okolnim naseljima.

Višković je još jednom potvrdio da neće biti poskupljenja struje za domaćinstva u Srpskoj.

(RTRS)