Biznis 20.05.2020.

U dodatnoj rundi “prebijeno”15,7 miliona maraka obaveza

ČITANJE: 1 minuta

U dodatnoj multilateralnoj kompenzaciji koja je putem jednistvenog sistema Banjalučke berze sprovedena juče ukupno je kompenzovano 15.671.554 KM obaveza i potraživanja, pokazuju preliminarni podaci Banjalučke berze.

Prema tim podacima, obaveze i potraživanja u ovoj dodatnoj rundi “prebijanja” dugova kompenzovalo je 568 učesnika.

Iz Berze su rekli da će učesnici danas na registrovane adrese elektronske pošte dobiti preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Pored toga, dodali su da učesnici mogu do 22.05.2020. do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 19.05.2020. godine.

“Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji”, naveli su iz Banjalučke berze.

Inače, multilateralne kompenzacije koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je više od 800 miliona maraka.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko -povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

(banjaluka.net)