Vijesti 22.12.2020.

U Domu penzionera Banjaluka zaraženo 48 korisnika, 12 na bolničkom liječenju

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkom Domu penzionera zbog virusa korona u izolaciji se trenutno nalazi 31 korisnik. Na bolničkom liječenju je 12 osoba, dok je jedan devedesetogodišnji stanar preminuo u UKC, piše “Srpskainfo”.

“Za korisnike na liječenju se može reći da su relativno stabilnog stanja, a razlog za optimizam nam daje činjenica da su do sada sa bolničkog liječenja otpuštene dvije osobe. Svi korisnici u izolaciji su trenutno stabilnog stanja. Ipak, imajući u vidu da se radi o osobama starije životne dobi, njihovo stanje se pažljivo posmatra i u slučaju bilo kakvog pogoršanja biće kontaktirane nadležne medicinske službe”, rekli su u Domu penzionera.

Testiranja su prošle sedmice pokazala da je u Domu zaraženo 48 korisnika i sedam radnika. .

Prvi oboljeli od virusa korona u Domu registrovan je 27. novembra. Od tada je, nažalost, preminulo šest korisnika pozitivnih na virus koji su bili i hronični bolesnici.

Funkcionisanje Doma, napominju, odvija se u otežanim uslovima, ali zahvaljujući velikoj angažovanosti svih zaposlenih, funkcionišu svi sistemi i službe. Očekuju da će se uskoro situacija dodatno stabilizovati.

Službe Doma zdravlja, Instituta za javno zdravstvo RS, kao i Republička Inspekcija kontrolisali su prošle sedmice situaciju u Domu penzionera Banjaluka.

Higijensko-epidemiološka služba Dom zdravlja Banjaluka testirala je 155 korisnika i 53 radnika Doma penzionera.

Kontrole

Zbog velikog broja zaraženih, i službe Doma zdravlja Banjaluka i Instituta za javno zdravstvo RS kontrolisale su prošle sedmice situaciju u ovoj ustanovi.

Iz Ministarstva zdravlja, na upit Srpskainfo, poručuju da epidemiološki nadzor obavlja nadležni dom zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, uz napomenu još da Dom penzionera Banjaluka nije ustanova socijalne zaštite u nadležnosti tog Ministarstva.

Odgovaraju da su o epidemiološkoj situaciji u Domu penzionera Banjaluka informisani kroz redovan rad Stručno-operativnog tima tog ministarstva, u okvirima svojih nadležnosti.

Sa druge strane, u Ministartsvu rada i boračko-invalidske zaštite RS koje jeste nadležno za Dom penzionera u Banjaluci, kratko su rekli da nisu dobili izvještaj nadzornih organa u Domu.

Iz Republičke zdravstvene inspekcije, koja je takođe kontrolisala provođenje propisanih preventivnih mjera zaštite od širenja virusa korona za Srpskainfo kažu da je Dom preduzeo preventivne mjere u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Od početka vanredne situacije jedan dio zgrade fizički je odvojen vratima za izolacioni blok. Iz razloga jer broj pozitivnih korisnika prevazilazi kapacitet izolacionog bloka, ostali pozitivni korisnici su grupisani u odvojenim sobama.

Virus došao preko radnika

Na konferenciji za medije održanoj proteklog petka, direktor Instituta Branislav Zeljković izjavio je kako je ustanovljeno da je virus u Dom došao preko radnika, te da se dalje širio.

(N.S/ Banjaluka.net)