Vijesti 13.09.2015.

U Donjoj Gradini počela Međunarodna konferencija o stradanju Srba u Jasenovcu

ČITANJE: 1 minuta
gradina

U “Spomen-području Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici danas je počela dvodnevna Međunarodna konferencija o stradanju srpskog naroda u ustaškom logoru Jasenovac u čijem radu, osim, srpskih stručnjaka, učestvuju i gosti iz Rusije i Izraela.

Konferenciju posvećenu sedamdesetogodišnjici proboja jasenovačkih logoraša organizuje Srpska pravoslavna crkva u saradnji sa Javnom ustanovom /JU/ “Spomen-područje Donja Gradina”.

Direktor JU “Spomen-područje Donja Gradina” Milorad Bukva izjavio je da Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Sabor jasenovačkih novomučenika, te da je tim povodom NJegovo preoveštenstvo episkop slavonski Jovan jutros služio Svetu liturgiju u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu, na teritoriji Hrvatske.

– U organizaciji Srpske pravoslavne crkve u “Spomen-području Donja Gradina” počela je Međunarodna konferencija o stradanju Srba u logoru Jasenovac, a o odnosu Crkve prema fenomenu stradanja srpskog naroda u tom logoru govorio je episkop slavonski Jovan /Ćublibrk/, gosti iz Rusije i Izraela, drugi crkveni velikodostojnici, teolozi i teoretičari – precizirao je Bukva.

On je potvrdio da će konferencija, koja se održava u Donjoj Gradini, biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

Sveti novomučenici jasenovački, odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, obilježavaju se 13. septembra.

(Agencije)