Biznis 20.12.2015.

U društvu milijardera sve više žena

ČITANJE: 3 minute
Novac
UBS Group i PwC predstavili su zajednički detaljan izvještaj pod nazivom ‘Promjenljiva lica milijardera’, u kojoj se razmatra uloga žena u izgradnji trajnog finansijskog naslijeđa te način očuvanja bogatstva kroz više generacija.

Nalazi izvještaja, koji se nastavljaju na UBS-ov i PwC-ov izvještaj za 2015. o milijarderima ‘Glavne arhitekte velikog bogatstva i trajnog naslijeđa’ objavljen prošle godine u maju, otkrivaju da broj žena milijardera sve više raste za razliku od njihovog broja među muškarcima. Žene u prosjeku upravljaju većim bogatstvom od muškaraca i postaju sve uticajnije u porodičnim preduzećima, humanitarnim organizacijama i upravi. U izvještaju se takođe ističe prolaznost velikog bogatstva jer je samo 126 milijardera iz 1995. godine, odnosno samo 44 posto, zadržalo taj status do danas. Takođe naglašava strategije koje su ti milijarderi primijenili da bi izgradili i očuvali svoja trajna nasljeđa.

Komentarišući izvještaj, Josef Stadler, globalni direktor usluga za osobe s izrazito velikim privatnim kapitalom pri UBS-u, rekao je – Porast broja žena milijardera i azijskih milijardera u posljednje dve decenije stvara potpuno novu demografsku sliku milijardera, a ne vide se nikakve naznake da će se taj trend usporiti. Iako ne postoji tipični milijarder, gotovo svi su fokusirani na izgradnju trajnog naslijeđa za buduće generacije. Postizanje tog cilja zahtjeva strateško promišljanje i dugoročno planiranje’

Ključni nalazi izvještaja ‘Promjenjiva lica milijardera’ obuhvataju:

Faktor “Atina”

Broj žena milijardera raste više od broja milijardera, povećavajući se 6,6 puta u posljednje dve decenije u poređenju s povećanjem od 5,2 puta kod muškaraca. Pri tome se azijske preduzetnice ističu kao glavni pokretači tog razvojnog kretanja. U Aziji se bilježi najveći rast broja žena milijardera u posljednjih 10 godina. Za njih se bilježi faktor rasta od 8,8, odnosno povećao im se broj s 3 na 25. To je usporedivo s faktorom rasta od 2,7 (s 21 na 57) u Europi i faktorom rasta od 1,7 (s 37 na 63) u SAD-u.

Nestalnost velikog bogatstva

Izvještaj pokazuje da je veliko bogatstvo vrlo nestalno, što pokazuje činjenica da je polovina milijardera iz 1995. godine ispala s popisa u posljednjih 20 godina. No oni koji su ostali značajno su povećali svoje bogatstvo. Najzastupljeniji sektori na koje otpadaju dvije trećine ukupnog bogatstva milijardera koji opstaju jesu roba široke potrošnje i maloprodaja, tehnologija i finansijske usluge. Milijarderi koji najduže opstaju najčešće rade u sektoru tehnologije, dok milijarderi čije je bogatstvo nesigurnije rade u sektoru industrije, nekretnina i zdravstva.

U izvještaju iz 1995. godine navodi se 289 milijardera. Od te grupe samo 126 opstalo je do danas, dok su ostali ispali s popisa milijardera zbog smrti, razmimoilaženja porodice ili poslovnog neuspjeha. U istom je razdoblju nastao 1221 novi milijarder, što znači da je 2014. godine postojalo 1347 milijardera.

Osiguranje dugotrajnog bogatstva

U izvještaju je utvrđeno da je većina multigeneracijskih milijardera stvorila trajna naslijeđa time što se u potpunosti posvetila osnovnoj djelatnosti ili njenim dijelovima. Sektor industrije često diktira stepen do kojeg se može baviti samo osnovnom djelatnošću. Naprimjer, najbolja strategija za očuvanje bogatstva za milijardere koji su se obogatili u sektoru robe široke potrošnje i maloprodaje jeste trajno ostvarivati vrijednost od osnovne djelatnosti. S druge strane, finansijski milijarderi ostvaruju najviše koristi kombinacijom očuvanja osnovne djelatnosti i usvajanja hibridne strategije.

U istraživanju više od 1.300 milijardera analiziraju se podaci od posljednjih 19 godina s 14 tržišta s najvećim brojem milijardera na koje otpada 75 posto bogatstva svjetskih milijardera.

(tportal.hr)