Vijesti 29.03.2017.

U EDUS-ovoj “plavoj” akciji za svjesnost o autizmu učestvuje i Banjaluka

ČITANJE: 2 minute

„Edukacija za sve“ već petu godinu zaredom organizuje akciju “Light It Up Blue” kojom se obilježava 2. april, dan kada se, na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007, u cijelom svijetu podiže svjesnost o autizmu.

Tog dana i cijelog mjeseca aprila šira javnost se informiše o autizmu kao stanju, te potrebama i sposobnostima ljudi koji ga imaju. Učešće u akciji “Light It Up Blue” simboliše podršku osobama s autizmom i njihovim porodicama: u zemljama širom svijeta na Dan autizma se plavim svjetlom osvjetljavaju prepoznatljivi objekti i mjesta, ulice i domovi, nosi se plava odjeća, plavi šalovi, baloni, vrpce…

U akciji “Light It Up Blue”, koja je na našem jeziku poznata i pod nazivom “Svijetlimo u plavom”, nakon početaka u Sarajevu, od prošle godine učestvuju Mostar i Jajce, a ove godine i Banjaluka. Tako će uz Vijećnicu i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru i vodopad Plive u Jajcu biti osvjetljena i tvrđava Kastel u Banjaluci!

Osim što će pomoći podizanju svijesti o autizmu, ove će se lokacije širom naše zemlje još jednom pokazati svijetu u punom sjaju. Na Starom mostu i pred Kastelom NVO, prijatelji i saradnici EDUS-a će dijeliti informacije prolaznicima .

Organizacija koja je ovu akciju otpočela, Autism Speaks (www.autismspeaks.org), inače vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je, prije dvije godine proglasila EDUS kao ambasadora akcije za našu zemlju, prije svega zbog toga što pomaže i radi s velikim brojem djece s autizmom i od osnivanja obilježava 2. april.

Javnost se poziva na učešće u ovoj akciji i praćenje događaja putem Facebook grupe EDUS-Edukacija za sve, www.edusbih.org. Fotografije se mogu slati na naznačenu grupu sa #LIUB#EDUS#BIH.