Vijesti 26.03.2018.

U Evropskoj godini kulturnog nasljeđa rekontrukcije Kastela i Banskog dvora

ČITANJE: 1 minuta

Evropska unija je 2018. proglasila evropskom godinom kulturnog nasljeđa.

Za obnovu i sanaciju kulturne baštine u BiH Evropska unija je obezbijedila ukupno 14 miliona evra.

Ova podrška raspoređena je na obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci, vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu, te građevina kulturne baštine u Stocu.

Srednjovjekovna tvrđava Kastel prostire se na 50.000 m2. Evropska unija je sa četiri miliona evra sufinansirala sanaciju dijela ovog najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci.

Obnovljene su dvije od ukupno devet cjelina. Prema projektnoj dokumentaciji predviđeno je 50 miliona KM za kompletnu rekonstrukciju.

Milijana Okilj, načelnica odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, ističe da pored daljeg rada na fizičkoj zaštiti, kulturna baština postaje i dio razvojnih politika.

Kastel bi, prema najavama iz kulturnog centra Banski Dvor koji upravlja ovim dobrom, trebao biti jedno od glavnih mjesta sa različitim sadržajima za posjetioce jer je tvrđava među prvim znamenitosti grada koju turisti posjete.

Osim izložbenog prostora, Kamenoj kući i drugim dijelovima tvrđave koja je svjedok bogate kulturne raznolikosti biće vraćen stari sjaj. Nova namjena, kada bude potpuno osmišljena, trebala bi obogatiti turističku ponudu Banjaluke.

Do ljeta će sredstvima grada biti saniran krov ulazne kule izgorjele u požaru 2013. godine.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu,turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka ističe da će u evropskoj godini kulturnog nasljeđa, Banjaluka završiti izradu Strategije razvoja od 2018. do 2027. godine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u okviru projekta Lokalni integrisani razvoj.

Među smjernicama budućeg razvoja grada dokument obuhvata i kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2024.godine.

(RTRS)