Vijesti 08.06.2021.

U FBIH JEDNOGLASNI: Izetbegović, Džaferović i Komšić pozdravili presudu

ČITANJE: 4 minute

Lider SDA Bakir Izetbegović pozdravio je danas presudu Ratku Mladiću koju je donio Međunarodni sud u Hagu.

ladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo.

– Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine – dodao je Izetbegović, prenosi Avaz.

Džaferović: Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je da je konačnom presudom Ratku Mladiću pravda zadovoljena, a da je sljedeći korak prihvatanje presude Haškog tribunala među srpskim narodom.

– Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio Ratko Mladić. Nijedna kazna ne može osigurati potpunu pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina iz presude. Ipak činjenica da mu je izrečena najsnažnija kazna predstavlja ispunjenje pravde. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi, važno je da su njegova zlodjela nazvana pravim imenom, važno je da će ga civilizovani svijet nakon ovoga pamtiti samo kao ratnog zločinca – rekao je Džaferović u svom obraćanju nakon presude.

On se osvrnuo na presudu Haškog tribunala prema kojoj Mladić nije kriv po optužnici „za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru“.

– Žao mi je što ovaj sud nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid počinjen i u još šest opština u BiH jer je to očigledna činjenica – rekao je on.

On naglašava da “ne može biti trajnog mira bez istine i pravde”, a da je zahvaljujući Haškom tribunalu dostignuta bar djelimična pravda, prenosi Klix.

Pozvao je sve u BiH da što prije prihvate presude Haškog tribunala “jer će se to u konačnici morati desiti, pitanje je samo vremena”.

Osim građana BiH, pozvao je i susjede, čija uloga u ratu je utvrđena u sudu, da poštuju presude i prestanu skrivati zločince.

Komšić: Jasno da je postojala namjera

Nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama – kazao je Komšić na početku, prenosi Klix.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, dodao je Komšić, te kazao kako je među zločinima i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

– Kada to sve znamo, onda je jasno da tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima – kazao je on.

Dodao je da „ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.“

– To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću. Dakle, ovim je okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat – kazao je Komšić.

(SB)