Vijesti 11.04.2016.

U FBiH neuvezano 750.000 godina radnog staža

ČITANJE: 1 minuta
radnici
Zaključno sa 2014. godinom u Federaciji BiH /FBiH/ radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, podaci su Sindikata, dok su procjene vlasti da je riječ o duplo manjem vremenskom periodu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da su za uvezivanje staža, ako se doprinosi budu uplaćivali na zakonom garantovani minimalac, potrebna 452 miliona KM, piše današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema  Akcionom planu FBiH za realizaciju Reformske agende za period 2015-2018. godine, zakon o uvezivanju radnog staža trebalo je da bude usvojen u oktobru prošle godine, a stupi na snagu 1. januara ove godine.

Za sada je  taj zakon i dalje u prednacrtu, a još nije poznat podatak koliko ljudi u FBiH i za koliko vremena nema uvezan radni staž.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je da je prije bilo kakvog definisanja zakona potrebno imati principe na koji način i kome uvezivati radni staž. On je dodao da je banalna situacija da vlasti krše zakone iako su one te koje treba da ih sprovode.

“Najgore je što niko nema odgovornost, neuplaćivanje doprinosa je krivično djelo, a niko ne pokreće to pitanje”, upozorio je Čengić.

(Agencije)