Vijesti 17.07.2020.

U FBiH proglašeno stanje epidemije

ČITANJE: 1 minuta

Federacija BiH ponovo je proglasila stanje epidemije korona virusa, a ta odluka je stupila na snagu danas nakon objavljivanja u Službenim novinama.

Nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladine Kancelarije za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid-19 za ugroženo područje, teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Proglašavanje epidemije Kovid-19 na cijeloj teritoriji FBiH podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje postupaju u datoj situaciji, te provode mjere za sprečavanje širenja Kovid-19 na teritoriji FBiH.

U naredbi stoji da je za vrijeme epidemije korona virusa preduzimaju mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, gdje je između ostalog navedeno vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji FBiH, kao i provođenje mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju COVID-19 11.03.2020. godine, što znači da je ovo zarazna bolest od javnog međunarodnog značaja koja zahtjeva angažman cijele svjetske zajednice, a epidemija na teritoriju FBiH nije proglašena ranije s obzirom na stanje nesreće koje je bilo proglašeno već 16.03. i koje je praktično zamijenilo tu mjeru.

OPERATIVNIJE DJELOVANJE NA SPRJEČAVANJU ŠIRENJA COVID-19: Nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva…

Gepostet von Krizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstva am Freitag, 17. Juli 2020

(A.M/banjaluka.net)