Vijesti 12.02.2016.

U FBiH prosječna starost putničkih automobila 17 godina

ČITANJE: 2 minute
auta
Prosječna starost putničkih automobila u FBiH je 17 godina, dok je najviše nepravilnosti prilikom tehničkih pregleda bilo na kočnicama, pokazali su podaci o izvršenim tehničkim pregledima vozila, koje je predstavio Institut za privredni inženjering – IPI d.o.o. Zenica, piše Večernji BiH.

Direktor Fuad Klisura iznio je podatak kako je prošle godine u BiH uvezeno 6.300 novih vozila. U istom periodu Republika Srbija uvezla 21.670 automobila, dok ih je RH uvezla 33.715, i to samo u putničkom sektoru, dodajući kako je BiH po broju vozila na začelju.

O broju i starosti vozila te o kontroli stanica tehničkog pregleda govorili su i stručni saradnici Instituta Semir Selimović i Muhamed Barut. Od kada se krenulo s ovakvim statističkim pristupom, u 2007. bilo je oko 390.000 pregleda u FBiH, dok su u 2015. zabilježena 657.103 pregleda na 164 stanice, što pokazuje da se broj vozila postepeno povećava.

– Bez obzira na to jesu li vozila prošla ili ne ekotest na stanicama tehničkog pregleda, zbog odluke Savjeta ministara da se može prodavati gorivo iz Broda koje sadrži mnogo sumpora, nije moguće ekotest proglasiti valjanim pa da se vozila isključuju na stanicama tehničkog pregleda, mišljenja je Selimović. Govoreći o broju vozila, kazao je kako je problem odjave vozila. Obveza da se vozilo odjavi za mjesec dana ne izvršava se, a zbog nepoštovanja te odredbe, podaci pokazuju kako u BiH ima oko milijon vozila, a stvarno stanje je za 20 do 25% manje.

Barut je kazao kako zabrinjava i starost autobusa i teretnih vozila, zbog čega smatra da bi trebalo ograničiti starost autobusa kojima se prevoze djece. Prosječna starost vozila i voznog parka u FBiH je takva da je oko 28 odsto vozila starije od 20 godina, dok je oko 34 odsto vozila starosti između 10 i 15 godina, što pokazuje kako se u BiH uvoze vozila ove starosti, zbog čega bi trebalo, mišljenja je Barut, pooštriti kriterijum uvoza vozila.

Na stanicama tehničkog pregleda najviše je evidentirano nepravilnosti na sistemu kočenja, i to 15.976, a 3074 su nepravilnosti na osovinama i točkovima, dok je u svjetlosnoj grupi evidentirano 3009 nepravilnosti. Kada se u obzir uzme podatak o broju obavljenih pregleda u 2015. i ukupnog broja neispravnih vozila na prvom i ponovljenom pregledu, u FBiH je 2 odsto neispravnih vozila.

(N.N/Večernji)