Vijesti 10.08.2020.

U FUNKCIJI APLIKACIJA E-ČEKAONICA: Malo pacijenata zakazuje preglede elektronski

ČITANJE: 2 minute

“E-čekaonica” Doma zdravlja u funkciji je nešto više od pola mjeseca, ali relativno mali broj pacijenata se odlučio na ovaj virtuelni način zakazivanja ljekarskih pregleda.

Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja kaže da je E-čekaonica počela s radom krajem jula, što je kratak rok za analizu rezultata.

“Zasad manji broj pacijenata koristi ovu aplikaciju za naručivanje na preglede, ali naša očekivanja su da će se svakodnevno broj naručenih pacijenata putem ove aplikacije povećavati, na zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika”, rekla je za “Nezavisne” Stanetić.

Ona kaže da je cilj uvođenja naručivanja pacijenata na ljekarske preglede elektronskim putem da se pacijentima omogući da bez dolaska u ambulante ili bez pozivanja putem telefona naruče na pregled kod svog porodičnog doktora u dan i termin kada to pacijentu odgovara, a s druge strane olakša i rad medicinskim radnicima.

Naručivanje na pregled elektronskim putem obavlja se putem aplikacije koja se nalazi na sajtu JZU Dom zdravlja. Na taj način aplikacija je dostupna svim pacijentima, koji se mogu naručiti na pregled korištenjem aplikacije na računaru ili mobilnom telefonu.

Ranije su iz Doma zdravlja pojasnili da se ova virtuelna čekaonica otvara tako što pacijent prilikom aktiviranja “E-čekaonice” upisuje tražene podatke, JMBG i šifru tima ili ime i prezime porodičnog doktora kod kojeg je pacijent registrovan.

Dodali su da ako pacijent ne želi da unese svoj jedinstveni matični broj u “E-čekaonicu”, tada ima mogućnost da pozivanjem svoje timske porodične medicinske sestre putem telefona dobije PIN šifru koju će koristiti prilikom ulaska u elektronsku čekaonicu.

Stanetićeva je za “Nezavisne” navela da se zasad aplikacija koristi samo za naručivanje pacijenata u Službi porodične medicine, ali je planirano da se njeno korištenje proširi i na druge službe i odjeljenja u ustanovi.

(A.M/banjaluka.net)