Vijesti 16.01.2022.

U Gradskoj upravi potvrdili: I ove godine osnovci dobijaju besplatne udžbenike

ČITANJE: 2 minute

Podrška obrazovanju u protekloj godini bila je jedan od prioriteta nove gradske administracije, pa su tako prvi put obezbijeđeni udžbenici za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, a ovaj vid podrške đacima i porodicama sa područja našeg grada biće nastavljen i u ovoj godini, poručili su iz Gradske uprave.

Dodali da je pored toga za obnovu škola izdvojeno  606.000 KM kako bi se učenicima osnovnih škola obezbijedili što bolji uslovi.

– S tim u vezi u proteklom periodu sanirana je stolarija na OŠ „Stanko Rakita“ u naselju Vrbanja, obnovljena je ograda i izgrađeno igralište u OŠ „Mladen Stojanović“ u Bronzanom Majdanu, a i OŠ „Milan Rakić“ dobila je uređen parking prostor – naveli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je podržao  sanaciju 12 škola na području grada, i da  sanacioni radovi bi trebalo da počnu uskoro.

– Pokrenute su i aktivnosti za osnivanje područnog petorazrednog odjeljenja JU OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u naselju Ada, a sredstva u iznosu od 4 miliona KM za izgradnju ove škole obezbjeđena su donacijom Vlade Srbije. Takođe, zahvaljujući donaciji jednog  društveno odgovornog preduzeća koje je donirao farbe, realizovan je projekat pod nazivom „Zabavna školica“, u okviru kojeg su iscrtani poligoni u 20 osnovnih škola, uključujući tu i područna odjeljenja – precizirali su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da je između ostalog nastavljeno i stipendiranje učenika i studenata, za šta je izdvojeno oko 1, 6 miliona KM. Tokom 2021. godine gradsku stipendiju dobijalo je 1310 učenika i 317 studenata, dok je za školsku 2021/2022. godinu isplaćena prva rata stipendije za 1357 učenika, a odobrena je i stipendija za 350 studenata.

– Rebalansom budžeta, povećan je iznos sredstava kojima Grad pomaže rad JU „Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka“, i to sa 120.000 KM na 200.000 KM, a uvećan je takođe i iznos sredstava za JU „Srednjoškolski dom“ sa 75.000 KM na  ukupno 105.000 KM, na ime materijalnih troškova – navode u Gradskoj upravi.

Grad je u protekloj godini obezbijedio i sredstva  za podršku radu udruženja iz oblasti nauke i obrazovanja u ukupnim iznosom od 7.900 KM, a izdvojena su i sredstva u iznosu 15.000 KM za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći učenicima i studentima iz socijalno ugroženih porodica i učenicima i studentima za stručno usavršavanje i učešće na naučnim skupovima i međunarodnim takmičenjima.

Kao vid podrške, Grad je takođe obezbijedio novac za besplatan prevoz za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica.

Kao i ranijih godina, Grad je i u protekloj godini uzeo učešće u regionalnoj manifestaciji „Loptarija/Žogarija“. Nosilac aktivnosti je bila JU OŠ „Branko Radičević“. Ovaj projekat je podržan iznosom od 1.300 evra.

(A.M.)