U grupi uhapšenoj u akciji “Parma” i bivši načelnik opštine Jezero

U policijskoj akciji „Parma“ razbijena je kriminalna grupa koje je oštetila nasljednike bivše firme „Parma trend“ za više stotina hiljada maraka, saznaje Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, uhapšen je poznati lopov i prevarant Goran Roso, njegova supruga Martina, bivši načelnik opštine Jezero Dušan Šajin i njegov kum Milorad Vođević.

Uhapšeni se dovode u vezi da su prevarili nasljednike Milutina Žujića, koji je bio vlasnik lanca benzinskih pumpi “Parma trend”, a koji se u u međuvremenu ubio.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su, navodeći inicijale, da su hapšenjem osumnjičenih rasvijetlili 13 krivičnih djela.

Uhapšeni se sumnjiče za falsifikovanje isprave, ovjere neistinitog sadržaja, prevare i druga krivična djela.

Bijeg od Rose

Cijeli slučaj policiji su prijavili kćerka i sin pokojnog Žujića, koji su zbog straha od Rose pobjegli iz BiH i borave u inostranstvu.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su osumnjičeni, na osnovu falsifikovane dokumentacije, između sebe dva puta prodali stan pomenute porodice.

– Oni su falsifikovali potpis nasljednice i zatim prodali taj stan. Riječ je o stanu od 118 kvadrata, koji se nalazio u Bulevaru Desanke Maksimović u Banjaluci. Samo na osnovu ovog krivčnog djela procjenjuje se da su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 250.000 maraka – pojasnio je izvor uključen u istragu.

Kaucija

Prema njegovim riječima, kao kauciju za kupovinu stana oni su dobili 3 skupocjena automobila.

– Tokom proveđenja akcije „Parma“ policija je oduzela dva skupocjena „mercedesa“, čija je vrijednost procijenjena na oko 85.000 maraka, dok se za trećim vozilom još uvijek traga – kaže izvor Srpskainfo.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni Roso je predat u nadležnost Banjalučkog tužilaštva, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

Izvor uključen u ovo istragu pojasnio je da je tužilaštvu trebala biti predata i njegova supruga, ali da je tužilac odustao od toga, jer je u šestom mjesecu trudnoće.

Pretresi

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je da su u akciji „Parma“ pretresene dvije lokacije na području Banjaluke, a koje koriste osumnjičen.

– Tom prilikom oduzet je veći broj mobilnih telefona, laptopova, tableta i drugih elektronskih uređaja, sim kartice, uređaji za prisluškivanje, snimanje, policijski treptač, plinski pištolj i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima – pojasnila je Mučibabićeva.

Goran Roso, ranije Pećaranin, ima bogat dosije. Bio je osuđivan zbog falsifikovanja, a dovodio se u vezu s automafijom i krađama vozila.

Šajin i njegov kum su takođe bili na meti istražnih organa. Protiv Šajina je potvrđena optužnica koja ga tereti da je kumu “prebacio” više od 30.000 KM za radove uređenja obale jezera Đol. Za taj posao zaključili su šest ugovora, iako se radilo o samo jednoj parceli.

Službene legitimacije

Prilikom pretresa stana koje koristi bračni par Roso policija je našla i službenu legitimaciju SIPA na njihova imena.

– Sumnja se da su se oni pojedinim osobama lažno predstavljali kao policijski službenici SIPA. Osim toga, nađene su i falsifikovane propusnice za zgradu Vlade Republike Srpske. Policija istražuje da li su i za šta korištene ove propusnice – otkriva izvor Srpskainfo.

(Srpskainfo)

Poreska uprava RS obradila sve do sada pristigle potpune zahtjeve za isplate za april

Podnosite potpune zahtjeve da posao što prije privedemo kraju Poreska uprava Republike Srpske obradila je sve do sada pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika, kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu, za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu. Naime, zaključno sa današnjim danom, Poreska

VELIKI PAD CIJENA: Najskuplji apartman u Hrvatskoj sada košta kao najjeftiniji prošle godine

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u odnosu na prošlu godinu, ali je potražnja još uvijek skromna, prenosi portal Indeks. Koliko je prošle godine u predsezoni koštao najam najjeftinijeg apartmana na Jadranu – 40 evra, toliko ove godine košta najam najskupljeg, piše portal Indeks. Cijene apartmana 2019.

NASTAVLJA SE HAOS U SAD: Automobil pregazio policajca

Na društvenim mrežama objavljen je snimak iz Njujorka na kom se vidi kako je nasred pešačkog prelaza crni automobilom udario osobu za koju se vjeruje da je policajac. Na kratkom snimku se vidi kako vozač crnog automobila ubrzava neposredno prije nego što će udariti muškarca koji je ostao nepomično da leži na ulici. Udarenog muškarca

2.200 prijavljenih za gradske subvencije

Oko 2.200 poslovnih subjekata sa područja Banje Luke prijavilo se za olakšice i subvencije, u okviru prvog paketa pomoći preduzećima pogođenim epidemijom korona virusa, vrijednog blizu 3,5 miliona KM. Prema podacima nadležnih službi, najviše poslovnih subjekata prijavilo se za subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena. -Do sada smo izdali ukupno 511 rješenja za ovu

SLOVENIJA: Učenik pozitivan na koronu, cijeli razred u karantinu

Svim učenicima trećeg razreda jedne osnovne škole u Mariboru u utorak je određena 14-dnevni karantin, nakon što je jednom od njih dijagnostifikovana zaraza virusom korona. “Moramo biti krajnje oprezni, pa učenici tog razreda idućih 14 dana ostaju u karantinu, dok svi ostali učenici i zaposleni i dalje mogu normalno dolaziti na nastavu, uz provođenje preventivnih

ČUBRILOVIĆ: Rezolucija izazvala dodatna neslaganja u Republici Srpskoj i BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, izazvala dodatna neslaganja u Republici Srpskoj i BiH. – Suština je da je Rezolucija primjer revizionizma koji se sa naše strane ne može prihvatiti. Tu je očigledno prisustvo

UMIČEVIĆ: Zahvaljujući Vladinim mjerama spaseno 1.200 radnih mjesta u “Bemi”

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević rekao je da je, zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske koje se odnose na isplatu bruto plata radnicima u firmama kojima zbog virusa korona nije bio omogućen rad, spaseno 1.200 radnih mjesta u ovoj fabrici. – Zahvaljujem Vladi Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem na pomoći i