Vijesti 12.05.2021.

U HAG STIGLA SAGLASNOST SA OSTRVA: Karadžić će ostatak doživotne kazne služiti u Britaniji

ČITANJE: 1 minuta

Radovan Karadžić će ostatak doživotne kazne odslužiti u Velikoj Britaniji. Odlučio je to Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, nakon što je s Ostrva dobio potvrdu da će zemlja primiti Karadžića na izvršavanje kazne, prenosi Klix.

“Imajući u vidu da je 20. marta 2019. Žalbeno vijeće Mehanizma, između ostalog, izreklo kaznu doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću, Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestilo je Mehanizam o svojoj spremnosti da izvrši ostatak kazne koju je Karadžiću izrekao Mehanizam. Ovim odlučujem da će Karadžić kaznu izdržavati u Ujedinjenom Kraljevstvu”, naveo je Agius u obavijesti koju je odluci poslao stranama u postupku – tužiocu Sergeu Brammertzu i Karadžićevom advokatu Peteru Robinsonu.

Kako je dodao dalje, registrar će službeno zatražiti od Vlade Velike Britanije da izvrši kaznu Karadžiću, da Vlada te zemlje pristupi zahtjevu, obavijesti Karadžića o tome i poduzme sve potrebne mjere kako bi olakšala njegov transfer što je brže moguće. Naložio je da Karadžić ostane u pritvoru Mehanizma dok čeka premještanje.

(SB)