Vijesti 10.02.2016.

U Hagu danas o nesaradnji Srbije u vezi sa hapšenjem radikala

ČITANJE: 1 minuta
hag
Pretresno vijeće Haškog tribunala za danas je zakazalo javnu raspravu o nesaradnji Srbije, odnosno propustu vlasti da postupe po nalogu za hapšenje radikala Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

U ime Vlade Srbije raspravi će prisustvovati Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović, piše “Blic”.

Tribunal je zakazao raspravu nezadovoljan prvim izvještajem Beograda o tome šta je preduzeto na hapšenju troje radikala optuženih za nepoštovanje suda zbog prijetnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svjedoke u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Nalog za njihovo hapšenje i transfer u Hag izdat je u januaru 2015. godine, a kako do toga nije došlo pretresno vijeće je u januaru naložilo vlastima u Beogradu da podnose mjesečne izvještaje o “naporima koje ulažu”.

U prvom takvom izvještaju od 2. februara ove godine, Vlada Srbije je navela da nije postupila po nalogu za hapšenje pošto još čeka odgovor predsjednika Tribunala na pismo koje mu je uputila 7. decembra 2015. predlažući da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

Pretresno vijeće, međutim, smatra da dopisivanje sa predsjednikom Tribunala ne suspenduje međunarodno pravne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga međunarodnog suda.

(Agencije)