Region 26.02.2021.

U Hrvatskoj srušen spomenik kozarskoj djeci i borcima zbog parkinga

ČITANJE: 1 minuta

U Noskovačkoj Dubravi, mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji u Hrvatskoj, srušen je spomenik posvećen srpskoj djeci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namjera lokalne vlasti da napravi parking.

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema riječima zamjenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Ali, kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mjestu izgradilo parkiralište.

“Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca”, navodi Pavković.

Prebacivanje spomenika i kosturnice, kako piše portal “Novosti”, inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi.

Oni na tom mjestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

“Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na riješi”, navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premještene na mjesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Do kraja ove sedmice biće održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve s lokalim vlastima kako bi problem bio riješen.

Pavković i predstavnici srpske zajednice, bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negdje treba da postoji.

(Srna, E.M)