Region 29.12.2020.

U HRVATSKOJ UTVRDILI: Zemljotres u Petrinji sličan banjalučkom iz 1969.

ČITANJE: 1 minuta

Petrinjski potresi dogodili su se na rasjednom sustavu koji od Jastrebarskog preko Pokupskog nastavlja dalje prema Banja Luci.

Zanimljivo je da postoji sličnost između današnjeg potresa magnitude 6.2 prema Richteru i potresa magnitude 6.6 prema Richteru koji je pogodio Banja Luku 27. listopada 1969. godine, piše Jutarnji list.

Naime, uoči ta dva razorna potresa prethodila su jaka pomicanja tla dan ranije. Tako je Petrinju jučer ujutro pogodio potres 5.0 prema Richteru, a Banja Luku 26. listopada 1969. godine 16 i 35 potres magnitude 6.0 prema Richteru.

Kao što je u Petrinji uslijedio novi strašni udar tako je Banja Luku 27. listopada u 9 sati I 15 minuta pogodio glavni udar od 6.6 prema Richteru.

Tada je 15 osoba izgubilo život, a oko 1100 ozlijeđeno. Banja Luku su nakon glavnog potresa 27. listopada pogodila još dva jaka, ali ipak ne tako razorna potresa. Slično je i Petrinju danas poslije podne pogodilo nekoliko naknadnih potresa od oko 4.0 prema Richteru.

– Ono što pokazuju podaci jest da je došlo do pomaka po pružanju što znači da su se dva rasjedna krila pomakla horizontalno jedno u odnosu na drugo. To je različito od potresa u Zagrebu 22. ožujka koji je bio reverzni – pojasnila je Iva Dasović, docentica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF).

(Jutarnji list)

Oznake: Petrinja, zemljotres