Vijesti 20.11.2020.

U humanoj akciji darivanja krvi više od 200 kadeta

ČITANJE: 2 minute

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da se akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja se tradicionalno organizuje povodom slave Ministarstva unutrašnjih poslova – Aranđelovdana, odazvalo više od 200 kadeta.

Prilikom posjete kadetima koji danas daruju krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu, Lukač je naglasio da je ovo četvrti put ove godine da su se pripadnici MUP-a odazvali pozivu Zavoda za transfuzijsku medicinu da popune zalihe krvi koje su na minimumu.

“Ovaj put akciji su se odazvali naši kadeti, koji su nedavno započeli svoje školovanje na Policijskoj akademiji. Više od 200 mladih ljudi se odmah odazvalo pozivu, što dokazuje na naši pripadnici nisu obukli uniformu samo da bi provodili policijske poslove, održavali javni red i mir i borili se protiv kriminala, već i da bi učestvovali u humanim akcijama, a ovo je sigurna jedna od najhumanijih”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Gordana Guzijan istakla je da je ova akcija MUP-a od velikog značaja, jer su u posljednje tri sedmice, kako se naglo povećao broj oboljelih od kovida 19, naglo smanjio broj dobrovoljnih davalaca.

“Mnoge akcije planirane na terenima su otkazane zbog epidemiološke situacije, tako da u posljednje vrijeme radimo sa znatno smanjenim zalihama krvi. Nadamo se da ćemo ovakvim akcijama uspjeti da popunimo rezerve da bi Univerzitetski klinički centar mogao normalno da funkcioniše”, navela je Guzijanova.

Ona je naglasila da Zavod ima jako dobru saradnju sa MUP-om, te da su samo u periodu epidemije organizovane četiri akcije darivanja krvi njihovih pripadnika.

“Veliki broj pridanika MUP-a je dolazio darivati krv i samoinicijativno. Danas se akciji odazvalo više od 200 mladih kadeta Policijske akademije, a zbog poštovanja epidemioloških mjera akcija se organizuje tri dana”, rekla je Guzijanova.

Prema njenim riječima, pored stalnih potreba krvi u slučajevima zbrinjavanja povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, porodilja, te drugih stanja, krv je sve češće potrebna i za liječenje oboljelih od kovida 19.

Kadet Osme klase Specijalne antiterosrističke jedinice MUP-a Stefan Kovačević danas je četvrti put darivao krv.

“Drago mi je što sam se odazvao ovom pozivu i što moje malo nekome može da znači mnogo”, poručio je Kovačević.

Osim Lukača, kadete koji danas daruju krv, posjetio je i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

(Srna)